Dieta care te scapă de psoriazis
Data publicării:
Autor: Dana Lascu
WhatsApp
Cercetătorii cred că o anumită dietă îi poate ajuta pe cei care au psoriazis să încetinească și chiar să lupte contra acestei boli. Și dieta e ușor de ținut, mai ales pentru români.

Potrivit estimărilor din 2015, în jur de 400.000 de români ar suferi de psoriazis. Dacă iau doar tratamentul prescris de medic și nu-și adaptează și dieta, spun cercetătorii, atunci nu vor scăpa sau stăpâni boala foarte bine.

Iar dieta-minune e cea mediteraneană! Ușor de ținut pentru români, care sunt mari amatori de ulei de măsline și vacanțe în Grecia.

Cercetătorii spun că există suficiente dovezi care arată că persoanele care au o dietă bazată pe ulei de măsline, vegetale, fructe și pește, au șanse mult mai mici să aibă evoluții severe ale psoriazisului.

E bogtă în alimente cu efect anti-inflamator

Psoriazisul este o boală cronică dermatologică, care determină o creștere rapidă exagerată a celulelor pielii, ducând la apariția unor plăci tegumentare îngroșate (hipercheratozice) albicioase.

Dar dieta mediteraneană reduce inflamația aceasta și calmează simtomele la nivel pielii, împiedicând progresul bolii, spun experții.

Asta pentru că alimentele incluse în ea au proprietăți anti-inflamatoare, ceea ce ar putea împiedica sistemul imunitar să înlocuiască, atunci când nu e nevoie, celulele din piele.

Dieta mediteraneană este considerată a fi una dintre cele mai „sănătoase" din lume, știut fiind faptul că reduce riscul de apariție al cancerului, al bolilor cardiace și a celor osoase, precum osteoporoza.

Un studiu pe aproape 36.000 de oameni

Faptul că ea are efect și la bolnavii de psoriazis a fost relevat de un studiu recent, realizat de cercetătorii de la Mondor Hospital, din sud-estul Parisului, în care au fost analizate datele a peste 35.700 de persoane, dintre care 10% aveau boala dermatologică.

Studiul a fost publicat recent în Jurnalul de Dermatologiei al Asociației Medicale Americane (JAMA Dermatology).

Dacă rezultatele sale sunt confirmate și de alte studii, atunci este posibil ca dieta mediteraneană să fie inclusă în tratamentul de rutină al bolii.

Dr Phan, unul dintre cercetători, a explicat, pentru DailyMail Online, gravitatea și extinderea acestei boli: „Psoriazisul este o boală comună, cronică și inflamatorie care afectează între 1 și 2% din întreaga populație, indiferent de vârstă. (...) Pacienții cu forme severe nu au în dieta lor niciun element din dieta mediteraneană".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel