Dieta Atkins, dieta care slăbește rapid: în ce constă, ce ai voie să mănânci
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: pxhere.com
Ce este Dieta Atkins, ce presupune, ce ai voie și ce nu ai voie să mănânci dacă vrei să o urmezi.

De la începutul anilor 2000, numeroase studii au arătat că dietele cu un conținut scăzut de carbohidrați, fără a fi nevoie de numărarea caloriilor, sunt eficiente pentru pierderea în greutate și pot duce la diverse îmbunătățiri ale sănătății.

Inițial, dieta a fost considerată nesănătoasă, mai ales din cauza conținutului său ridicat de grăsimi saturate. Astăzi, efectul grăsimilor saturate asupra sănătății și a bolilor de inimă, în special, este un subiect de dezbatere între cercetători.

"Această dietă este eficientă în kilograme, dar dacă gândim un pic, atunci când se consumă foarte multe proteine și se exclud carbohidrații, adică nu mai sunt glucide, ci doar proteine, totul arde, se transformă totul într-o lipoliză, corpii cetonici vor fi sursa de energie. Noi știm foarte bine că funcționăm pe glucoză.

A nu mai avea glucide deloc nu este firesc, iar acest tip de dietă funcționează atâta timp cât e ținută.

Eficient, nu se pierde grăsime, ci se pierde apă și masă musculară.

Ne trezim că nu mai există putere, deși corpul este slim, este subțire, nu mai există putere, pentru că s-a pierdut masa musculară și a apărut deshidratarea.

La prima bucățică de pâine mâncată, la primul dulce mâncat, 4 - 5 kilograme reapar instantaneu, lucru foarte frustrant, pentru că la acele kilograme scăzute, la acele rezultate s-a muncit și nu este de durată.

În plus, se menține corpul într-o permanentă aciditate care știm că este total nebenefică. Înseamnă o permanentă scădere a imunității în fază de acidoză, acidoză metabolică în principal, dar cu un pic de carbohidrat de bună calitate, până la urmă și în Tatăl Nostru pâinea o cerem, nu carne sau proteine. Acel cubuleț de pâine, acel cubuleț de cartof fiert nevinovat, dar de care este nevoie, pentru că baza energetică este până la urmă carbohidratul.

Ăsta este motivul pentru care piramida alimentară are la bază carbohidrați și nu proteine.

Dacă ne gândim, ca și specie, noi avem nevoie de 40 - 60% carbohidrați, undeva 12 - 18% proteine și restul 25 - 30% grăsimi mononesaturate, de bună calitate. Deci nu proteina dă energie.

Grăsimea este cea care înmagazinează multă energie, la fel și carbohidratul, este cel care arde și dă energie", a declarat Lector dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, în exclusivitate pentru DC Medical.

CITEŞTE MAI MULTE PE DC MEDICAL

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel