Dieta antiinflamatoare. Ce este și la ce te ajută
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Dieta antiinflamatoare. Ce este și la ce te ajută / Foto: Pixabay, de silviarita
Dieta antiinflamatoare. Ce este și la ce te ajută / Foto: Pixabay, de silviarita
Află în articol tot ceea ce trebuie să știi despre dieta antiinflamatoare.

Inflamația ajută organismul să lupte împotriva bolilor și îl poate proteja de rău. În cele mai multe cazuri, este o parte necesară a procesului de vindecare, da, cu toate acestea, unii oameni au afecțiuni medicale în care sistemul imunitar nu funcționează așa cum ar trebui. Aceste defecțiuni pot duce la inflamație cronică, scrie Medical News Today.

Inflamația cronică apare în cazul mai multor boli, cum ar fi psoriazisul, artrita reumatoidă și astmul. Există dovezi că alegerile alimentare pot ajuta la gestionarea simptomelor.

O dietă antiinflamatoare presupune ca în alimentație să predomine fructele și legumele, alimentele care conțin acizi grași omega-3, cerealele integrale, proteinele slabe, grăsimile sănătoase și condimentele. Această dieta descurajează sau limitează consumul de alimente procesate, carne roșie și alcool. Dieta antiinflamatoare nu este un regim specific, ci mai degrabă un stil de alimentație. Dieta mediteraneană și dieta DASH sunt exemple de diete antiinflamatoare.

Ce este o dietă antiinflamatoare?

Unele alimente conțin ingrediente care pot declanșa sau agrava inflamația. Alimentele zaharoase sau procesate pot face acest lucru, în timp ce alimentele proaspete, integrale, sunt mai puțin probabil să aibă acest efect.

O dietă antiinflamatoare se concentrează pe fructe și legume proaspete. Multe alimente pe bază de plante sunt surse bune de antioxidanți. Cu toate acestea, unele alimente pot declanșa formarea de radicali liberi. Exemplele includ alimente pe care oamenii le prăjesc în ulei de gătit încălzit în mod repetat.

Antioxidanții dietetici sunt molecule din alimente care ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism. Radicalii liberi sunt produse secundare naturale ale unor procese corporale, inclusiv metabolismul. Cu toate acestea, factorii externi, precum stresul și fumatul, pot crește numărul de radicali liberi din organism. Radicalii liberi pot duce la deteriorarea celulelor. Această afectare crește riscul de inflamație și poate contribui la o serie de boli.

Organismul creează niște antioxidanți care îl ajută să elimine aceste substanțe toxice, dar și antioxidanții din dietă ajută. O dietă antiinflamatoare favorizează alimentele bogate în antioxidanți față de cele care cresc producția de radicali liberi. Acizii grași Omega-3, care sunt prezenți în peștele gras, pot ajuta la reducerea nivelurilor de proteine ​​inflamatorii din organism. Fibrele pot avea și ele acest efect, potrivit Fundației pentru artrită.



Tipuri de diete antiinflamatoare


Multe diete populare aderă deja la principiile antiinflamatorii. De exemplu, atât dieta mediteraneană, cât și dieta DASH includ fructe și legume proaspete, pește, cereale integrale și grăsimi care sunt bune pentru inimă.

Inflamația pare să joace un rol important în bolile cardiovasculare, dar cercetările sugerează că dieta mediteraneană, cu accent pe alimente pe bază de plante și uleiuri sănătoase, poate reduce efectele inflamației asupra sistemului cardiovascular.

O dietă antiinflamatoare poate servi ca terapie complementară pentru multe afecțiuni care se agravează cu inflamația cronică: artrita reumatoida, psoriazis, astm, esofagită eozinofilă, Boala Crohn, colita, boala inflamatorie intestinală, lupus, Tiroidita Hashimoto, sindrom metabolic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel