Data publicării:

Diana Șoșoacă, interzisă și la Senat după decizia de la prezidențiale? Ce spune Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Diana Șoșoacă a trecut, din nou, pe la BEC, unde și-a depus candidatura pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie. Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR, ne-a vorbit despre șansele de a trece de BEC și CCR.

Citește și: CCR a publicat motivarea deciziei în cazul Șoșoacă la prezidențiale 2024

Europarlamentul Diana Șoșoacă, liderul S.O.S. România, și-a depus candidatura la alegerile parlamentare din 1 decembrie, iar anunțul a surprins pe multă lume, în contextul în care candidatura sa la președinția României a fost respinsă de către Curtea Constituțională, în urma unei contestații făcute de un fost membru al partidului S.O.S. România.

În acest sens am discutat cu Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR, care ne-a oferit detalii privind candidatura Dianei Șoșoacă la Senat, unde a mai fost aleasă, în 2020, pe listele AUR, din care a fost exclusă în februarie 2021.

”De ce nu i-ar permite. Întrebarea mea este de ce nu i-ar permite. I-a respins candidatura la prezidențiale, cu o anumită motivare. Motivarea aceea este valabilă în cazul de față? S-a admis contestația unora că ea nu este bună de președinte, că nu îndeplinește condițiile pentru președinte. (...) Este cu totul altă poveste, nu poți să îi iei dreptul la opinie pentru că vorbește cum vorbește sau gândește cum gândește. Una este să fii președinte și alta este să fii senator. Nu ești de acord cu vocabularul, dar ce spune contra a ceea ce spune regula democrației în sine? Asta este întrebarea”, ne-a declarat Petre Lăzăroiu, fost judecător CCR.

În ceea ce privește o posibilă respingere a candidaturii de către Biroul Electoral Central (BEC), care are la dispoziție, potrivit legii, 48 de ore de la depunerea dosarului, fostul judecător a precizat că ”nu, îndeplinește condițiile. Chiar dacă este parlamentar european, poate să renunțe  la acel post și, pe bună dreptate, să rămână senator al României (n.r. în cazul în care câștigă alegerile din 1 decembrie). Dacă nu i-a respins BEC-ul candidatura la președinte, de ce i-ar respinge acum, la senator. Cine a blocat-o  a fost Curtea, nu BEC-ul”, a mai spus Lăzăroiu.

Candidatura Dianei Șoșoacă poate fi contestată de ”orice persoană interesată”

 

Conform art 59 din Legea 208/2015, ” (1) admiterea candidaturilor de către biroul electoral de circumscripţie sau de către Biroul Electoral Central, după caz, se face, în termen de 48 de ore de la data depunerii, prin decizie, şi poate fi contestată de către cetăţenii cu drept de vot, partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, în termen de cel mult 48 de ore de la data afişării deciziei de acceptare. (2) Respingerea candidaturilor de către biroul electoral de circumscripţie sau de către Biroul Electoral Central, după caz, se face în termen de 48 de ore de la data depunerii, prin decizie, şi poate fi contestată de către candidat ori de către competitorii electorali care au propus candidatura respectivă, în termen de 48 de ore de la data afişării deciziei de respingere.

(3) Biroul Electoral Central şi birourile electorale de circumscripţie întocmesc procese-verbale din care rezultă data şi ora afişării deciziei de admitere sau, după caz, de respingere a candidaturii”. 

Pe 17 octombrie a fost termenul limită pentru depunerea listelor de candidați și a candidaturilor independente pentru Senat și Camera Deputaților în circumscripțiile electorale, iar pe 19 octombrie este termenul limită pentru admiterea sau respingerea candidaturilor pentru Senat și Camera Deputaților în circumscripțiile electorale din țară, potrivit calendarului făcut public de BEC.

Pe data de 28 octombrie se va constata rămânerea definitivă a candidaturilor pentru circumscripțiile electorale din țară, iar pe 1 noiembrie începe campania electorală.

În acest sens, legat de contestarea candidaturilor, fostul judecător Lăzăroiu a afirmat că  ”orice persoană interesată, spune legea, iar interesul trebuie să și-l dovedească. Asta nu înseamnă  că BEC-ul este ținut de orice contestație. Cel care contestă trebuie să spună care este interesul, personal sau public, de data asta public pentru că este vorba de o demnitate”. a mai spus Lăzăroiu.

Mai mult decât atât, fostul judecător CCR a ținut să puncteze că nu trebuie să ne ia prin surprindere vreo contestația a candidaturii Dianei Șoșoacă.

”Categoric nu. Sunt destui nebuni printre noi, care este problema? Nu știu ce se va întâmpla, e posibil orice”, a conchis Petre Lăzăroiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel