Diamant uriaș, descoperit în Botswana - FOTO / VIDEO
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Diamant uriaș, descoperit în Botswana / Foto: Pixabay
Diamant uriaș, descoperit în Botswana / Foto: Pixabay
Un enorm diamant brut a fost descoperit în Botswana.

Un enorm diamant brut a fost descoperit în iunie în Botswana, a informat miercuri compania canadiană Lucara, transmite Agerpres, citând AFP.

Piatra preţioasă de 1.174 de carate, descoperită pe 12 iunie, "fură" locul al treilea în topul celor mai mari diamante din lume de la o altă piatră excepţională descoperită doar cu câteva zile mai devreme, pe 1 iunie, în aceeaşi ţară, de o altă companie minieră.

"O descoperire istorică"



Aceasta este o "descoperire istorică, atât pentru noi, cât şi pentru Botswana", a afirmat directoarea generală a companiei Lucara, Naseem Lahri. "În ierarhia celor mai mari diamante se află pe locul al treilea", a declarat ea cu mândrie pentru AFP, în timpul prezentării sale guvernului de la Gaborone.

 

Botswana, lider pe scena mondială



Această ultimă descoperire consolidează poziţia Botswanei de lider pe scena mondială a celor mai mari diamante descoperite, cu şase dintre cele mai mari diamante din lume.

Preşedintele Mokgweetsi Masisi a salutat acest "moment fascinant" şi frecvenţa tot mai mare a descoperirilor de diamante din ţară.

Diamantul de 1.098 de carate descoperit pe 1 iunie aparţine Debswana, o companie deţinută în comun de guvern şi de compania sud-africană De Beers. Cel mai mare diamant cunoscut este "Cullinan", de peste 3.100 de carate, descoperit în Africa de Sud în 1905.

Diamantele găsite în Africa de Sud erau de fapt cuarț

Guvernul Africii de Sud a comunicat faptul că pietrele prețioase găsite lîn luna mai pe teritoriul țării sunt cuarț și nu diamante. Un păstor a descoperit pietrele în provincia KwaZulu-Natal. Mii de oameni s-au grăbit să ia cu asalt zona, în special satul KwaHlathi, aflat la 300 de kilometri la sud-est de Johannesburg, într-o adevărată febră a diamantelor, scrie BBC

După mai multe teste realizate de specialiștii din Africa de Sud s-a ajuns la concluzia că pietrele sunt cuarț, material mai puțin valoros față de diamant. De altfel, cuarțul este cel mai des întâlnit mineral din scoarța Pământului. 

„După teste concludente realizate pe exemplarele găsite s-a tras concluzia că pietrele descoperite nu sunt diamante”, a relatat un reprezentant al Guvernului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel