Diaconescu: MCV deranjează mulți vectori politici din România
Data publicării:
Autor: ana
WhatsApp
Cristian_Diaconescu
Cristian_Diaconescu

Consilierul prezidențial Cristian Diaconescu a declarat, luni, la RFI, că Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) "deranjează mulți vectori poliitici din țara noastră", dar, în urma succesului repurtat de USL la alegerile parlamentare, se așteaptă ca viitorul raport să nu mai fie "băgat în seamă" de actuala putere de la Bucureşti. Evaluarea așteptată la sfârșitul lunii ianuarie va avea o "semnificație politică", iar Parlamentul va face obiectul principalelor critici al MCV, a mai spus fostul ministru de Externe.

"Din punctul de vedere al unei instituţii româneşti, sigur, MCV-ul contează, având în vedere rezonanţa politică şi decizională pe care o poate avea în unele state membre în legătură cu România. Observ că acest Mecanism deranjează mulţi vectori politici în ţara noastră. Probabil că treptat-treptat nu va mai fi băgat în seamă, deoarece de la înălţimea unei majorităţi de 70% şi după ce ai huiduit cu 50 de mii de oameni liderii europeni aflaţi la Bucureşti, este greu de crezut că un Mecanism generat de Comisia Europeană poate avea o foarte mare semnificaţie. Dacă mă întrebaţi pe mine, personal, ce rezonanţă poate să aibă această evaluare, vă pot spune că va fi într-adevăr preocupant. Este un raport care vine suplimentar, chiar şi faţă de Bulgaria, în relaţia cu Comisia Europeană. Va avea o semnificaţie politică, vor fi elemente de natură politică legate în special de Parlament şi mai puţin cele de funcţionare a sistemului judiciar, paradoxal, dar asta este!", a susținut la RFI, Cristian Diaconescu.

"Mă întreb dacă acest MCV nu ar fi existat, care ar fi fost în ultima perioadă, în faţa tuturor majorităţilor care s-au perindat pe la guvernare, atitudinea factorului politic românesc, cum s-ar fi comportat faţă de sistemul judiciar şi în general în relaţia răspundere penală-imunitate parlamentarii, Parlamentul şi alte instituţii ale statului, în condiţiile în care acest Mecanism şi această responsabilitate oarecum nu foarte semnificativă ar fi existat în România", a declarat consilierul prezidențial.

Întrebat dacă pledează pentru continuarea acestui MCV, pentru o transformare a lui, Cristian Diaconescu a răspuns: "Unde să pledez? În momentul în care am avut o funcție instituţională", am solicitat partenerilor noștri transferarea treptată a responsabilităţilor de monitorizare a sistemului judiciar către România. Deci o creştere a încrederii în ţara noastră, pentru că discutăm aici în termeni de credibilitate din foarte multe puncte de vedere şi nu neapărat încărcătura de dosare într-o instanţă sau alta. Acest lucru părea a căpăta contur şi exista o decizie a Comisiei Europene legată de faptul că cea mai mare parte a monitorizării pe MCV să se realizeze chiar de ţara în speţă. Sigur, după evenimentele de astă vară, toată această construcţie a căzut", a explicat fostul ministru de Externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel