Diabetul și vaccinurile necesare pentru a nu muri de la gripă și alte infecții. Prof. Bogdan Timar, recomandări dacă ai această boală / video
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Fotografie de la Polina Tankilevitch, Pexels
Fotografie de la Polina Tankilevitch, Pexels
Diabetul este o boală extrem de răspândită în România, iar în cazul pacienților care au această boală, o gripă îi poate pune în mare pericol. Se poate ajunge și la deces.

Prof. univ. Bogdan Timar, decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, a vorbit despre acest subiect la DC News în cadrul dezbaterii „Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie”.

„Imunizarea generează o prevenție împotriva formelor grave de boală. Prevenția este foarte importantă în rândul acestor persoane. Pacienții cu diabet reprezintă un număr mare din populația României, aproximativ unul din zece oameni are diabet zaharat. Diabetul vulnerabilizează pacientul și îi crește probabilitatea de a dezvolta o formă mai gravă a afecțiunii. De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că diabetul zaharat generează o disfuncție a răspunsului imun. Organismul persoanei cu diabet este mai susceptibil a nu fi la fel de performant în a lupta cu infecția, ceea ce poate duce la un pronostic mai puțin bun al infecției respective - fie că este o banală viroză, fie că este infecția gripală.

Pe de altă parte, trebuie să reținem că, de multe ori, persoana cu diabet are și multe alte comorbidități care ele însele pot reprezenta o vulnerabilitate suplimentară. Deficiența de luptă împotriva infecției și prezența multiplelor comorbidități ne arată că pacienții cu diabet sunt mai vulnerabili”, a zis Bogdan Timar, decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.

Persoanei cu diabet îi este recomandat să se imunizeze atât împotriva virusului gripal, cât și împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2, dar să facă și imunizarea antipneumococică, a subliniat Bogdan Timar, decanul Facultății de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, în cadrul dezbaterii „Alertă de epidemii-gripă, viroze, pneumonie”, organizată de DC News Media Group, trust media din care fac parte DCNews, DCBusiness, DCMedical, ȘtiriDiaspora, Defense România, Spectacola, Astrosens, DCNewsTV și RadioDCNews.

Prof. univ. Bogdan Timar este medic specialist primar în diabet, nutriție și boli metabolice, profesor de diabet și decanul Facultății de Medicină - Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babes”, Timișoara, România.

Prof. univ. Bogdan Timar este implicat în mai multe proiecte internaționale și naționale de cercetare axate pe domeniul evaluării și gestionării riscului cardiovascular la pacienții cu diabet zaharat de tip 2, analiza factorilor predictivi precoce implicați în dezvoltarea complicațiilor diabetului, precum și asupra impactul economic și al calității vieții diabetului.

VEZI ȘI: Cancerul de col uterin, cu cea mai mare mortalitate în România, învins în țările care fac vaccinare HPV. De doi ani, nu mai există niciun caz / video - https://www.dcnews.ro/cancerul-cu-cea-mai-mare-mortalitate-in-romania-la-nivel-european-invins-in-australia-de-doi-ani-nu-mai-exista-niciun-caz-video_903582.html

CITEȘTE ȘI: Gabriel Dina (Pfizer România): 10 studii publicate luna aceasta, care nu sunt finanțate de Pfizer, confirmă că eficacitatea continuă să fie ridicată. Vaccinul rămâne o armă importantă - https://www.dcnews.ro/gabriel-dina-pfizer-romania-10-studii-publicate-luna-aceasta-care-nu-sunt-finantate-de-pfizer-confirma-ca-eficacitatea-continua-sa-fie-ridicata-vaccinul-ramane-o-arma-importanta_903345.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel