DIABET, VINDECARE. Gastric sleeve, TRATAMENT: Studiu, rezultate excepționale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Vindecare diabet
Vindecare diabet
Dr. Cătălin Copăescu a vorbit, la interviul DCNews de astăzi, despre vindecarea diabetului, o boală despre care istoria medicală spune că este incurabilă. Deși nu vorbește despre vindecarea completă, chirurgul afirmă cu tărie că ne putem referi cu termenul de ”tratament” la gastric sleeve. 

Dr. Cătălin Copăescu, chirurg specializat în chirurgia metabolică și bariatrică, a fost invitatul DCNews în cadrul emisiunii "Academia de Sănătate" realizată de către prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale.

Dr. Cătălin Copăescu a subliniat: ”În multe instanțe, pacienți diabetici sunt sub tratament cu insulină și nivelul hemoglobinei glicozilate este mai mult decât îngrijorător- 9-13%- și-și fac două-trei sute de unități de insulină în fiecare zi. Pentru acești pacienți rezervă pancreatică, peptidul C. Nu sunt lipsiți de producția de insulină, dar au o insulino-rezistență la nivele dramatice. Intervenția chirurgicală care se adresează, pe de-o parte, mecanismelor centrale, și, ulterior, prin scăderea ponderală, mecanismelor periferice de îndepărtare a insulino-rezistenței, devin responsivi la medicație sau la insulina endogenă. Un pacient cu gastric sleeve sau gastric bypass, înainte de a slăbi un număr semnificativ de kilograme nu mai are nevoie de medicație pentru diabet, normalizându-se nivelul glicemiei rapid. În lunile care urmează, va scădea dramatic hemoglobina glicozilate și se ajunge în parametri normali- 6,5-7%. Dacă cinci ani de zile, o boală nu are nevoie de tratament și pacientul nu dă semne de recidivă, am putea vorbi de vindecare, dar, totuși, nu îndrăznim să asociem vindecarea cu aceste intervenții chirurgicale. Istoria medicală spune despre diabet că este o boală incurabilă, însă avem o remisiune pe termen lung.”

[citeste si]

”Încheiem al doilea an de când a fost realizat primul studiu randomizat care a comparat pacienți cu diabet neresponsiv la tratamentul medicamentos, supuși unui tratament medical cu insulină, sub grija medicilor diabetologi, cu intervenția gastric sleeve, iar rezultatele sunt excepceționale. Avem doi ani, doar 10% dintre pacienți mai primesc medicație cu insulină unul dintre ei, în doze mult mai scăzute. Toți erau pe insulină, neresponsivi la tratament. Doi dintre ei au tratament cu antidiabetice orale, iar ceilalți se află în afara tratamentului. Toți au hemoglobina glicozilate.” a precizat chirurgul.  

Întrebat dacă gastric sleeve poate să constituie tratamentul în sine al diabetului, acesta a răspuns: ”Da, fără niciun fel de reținere. (...)”. 

Vezi în video de mai jos declarația completă: 

DCNews a demarat, în colaborare cu prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe Medicale, un proiect dedicat informării publicului, dar și a specialiștilor, asupra unor subiecte medicale de actualitate. Seria de emisiuni realizată de profesorul Irinel Popescu, sub egida Academiei de Științe Medicale, este publicată în rubrica Academia de Sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel