Dezvoltator imobiliar din Iaşi, obligat de instanţă să restituie avansul pentru o locuinţă
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Un dezvoltator imobiliar din Iaşi a fost obligat de instanţă să restituie avansul pentru o locuinţă unei cliente. Decizia judecătorilor este definitivă! 

Potri­vit motivării sentinţei judecătoreşti, între cele două s-a semnat, în aprilie 2017, un antecontract de vânzare-cumpărare cu privire la un apartament cu o suprafaţă utilă de 43 de metri pătraţi, plus un balcon de 10,88 metri pătraţi. Contractul de vânzare-cumpărare urma să se perfecteze până pe 31 octombrie 2017, preţul total al imobilului fiind de 242.480 de lei. Pentru acel apartament, femeia a plătit un avans de 12.180 de lei, urmând ca diferenţa să fie achitată printr-un credit bancar.

Clienta a obţinut împrumutul, precum şi promisiunea de garantare, valabilă până pe 13 decembrie 2017. La termenul stabilit prin antecontract, 31 octombrie 2017, apartamentul nu era gata, procesul verbal de recepţie fiind semnat pe 14 noiembrie 2017. Însă nici atunci apartamentul nu ar fi putut fi locuit, deoarece, potrivit judecătorilor, în procesul verbal de recepţie comisia recomanda ca obiectele sanitare, caloriferele, instalaţiile termice şi sanitare, gresia, faianţa, parchetul şi liftul să fie montate în maximum 60 de zile. 

Ce spune motivarea 

„Având în vedere că pârâtul a transmis dreptul de proprietate al imobilului unei persoane juridice, căreia i-a cesionat antecontractul de vânzare-cumpărare autentificat sub nr. 3486/03.04.2017, fără consimţământul reclamantei, condiţie impusă de dispoziţiile art. 1315 alin. 1 Cod civil, instanţa constată imposibilitatea de executare a acestei convenţii, în sensul art. 1557 alin. 1 Cod civil, efectul fiind desfiinţarea de plin drept şi fără vreo notificare", a stabilit instanţa, conform ziardeiasi.ro. 

Mai mult, se mai arată în motivarea sentinţei, agenţia imobiliară i-ar fi oferit clientei un alt apartament decât cel stabilit prin antecontract. Dezvoltatorul a fost obligat să achite şi cheltuielile judiciare în acest caz.

El a precizat, în instanţă: „Pârâtul a concluzionat că promitenta cumpărătoarea trebuia să îl contacteze pe pârâtul promitent vânzător în scopul iniţierii procedurilor de încheiere a contractului de vânzare cumpărare. Pârâtul a susţinut că reclamanta a încetat orice contact cu pârâtul după încheierea antecontractului şi a refuzat nejustificat încheierea contractului".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel