Dezbrăcate și tunse, tortura femeilor soldat prizoniere în războiul din Ucraina
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto -  facebook.com/denisovaombudsman
Sursa foto - facebook.com/denisovaombudsman
Lyudmila Denisova, comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme, a făcut apel la Comisia ONU  acuzând agresiunile rușilor asupra prizonierilor.

Printre cei 86 de militari eliberați din captivitatea rusă s-au numărat femei care au fost supuse torturii și relelor tratamente în captivitate.

Lyudmila Denisova, comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme, a notat acest lucru pe Telegram.

Potrivit acesteia, femeile au fost duse pe teritoriul Belarusului, iar apoi la un centru de detenție preventivă din Bryansk (RF), unde au fost torturate și amenințate.

"Prizonierele au fost dezbrăcate în prezența bărbaților, forțate să se ghemuiască, au fost tunse și interogate în mod constant, în încercarea de a le destabiliza moral. Unele dintre femeile prizoniere de război au fost forțate să participe la filmarea poveștilor de propagandă, cerând să se vorbească în limba rusă”, a subliniat Lyudmila Denisova, comisarul pentru drepturile omului al Radei Supreme.

După cum a menționat Denisova, astfel de acțiuni ale Federației Ruse reprezintă o încălcare a articolului 13 din Convenția de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război, care atrage atenția asupra tratamentului uman al prizonierilor de război. 

Prizonierii de război trebuie să fie întotdeauna protejați, în special împotriva actelor de violență sau intimidare, precum și împotriva insultelor.

Lyudmila Denisova a cerut Comisiei ONU să investigheze încălcările drepturilor omului petrecute în timpul invaziei ruse din Ucraina, și misiunile experților instituite de statele participante OSCE în conformitate cu Mecanismul de la Moscova, să ia în considerare aceste încălcări ale drepturilor prizonierilor de război ucraineni.

După cum a raportat UNIAN, la 1 aprilie, președintele fracțiunii Servitorul Poporului, David Arakhamia, a declarat că a avut loc un schimb de prizonieri: „Mulțumită acordurilor încheiate în Turcia, am făcut schimb de prizonieri cu succes astăzi. Am reușit să returnează 86 dintre militarii noștri, dintre care 15 sunt femei”.

Recent, Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vorbit la Consiliul de Securitate al ONU despre atrocitățile din Federația Rusă și a cerut să forțeze agresorul la pace sau să se dizolve. El a declarat acest lucru în timpul unui discurs la Consiliul de Securitate al ONU.

Potrivit președintelui, Rusia vrea să transforme ucrainenii în sclavi tăcuți

„Avem de-a face cu un stat care transformă vetoul ONU într-un drept de moarte și subminează întreaga arhitectură de securitate globală care permite răului să rămână nepedepsit și să se răspândească în întreaga lume, distrugând tot ceea ce poate lucra pentru pace și securitate. Dacă acest lucru va continua, apoi finalul ce se va întâmpla este că fiecare dintre state se va putea baza doar pe forța armelor pentru a-și garanta securitatea, și nu pe dreptul internațional, nu pe instituțiile internaționale. ONU poate fi doar închisă", a spus Zelensky.

Sursa articol, publicația ucraineană UNIAN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel