Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Dezbatere electorală în SUA:Elizabeth Warren, în creştere în sondaje, atacată de rivalii democraţi la învestitura pentru prezidenţiale

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp

Senatoarea democrată americană Elizabeth Warren, o stea în ascensiune în campania pentru prezidenţialele din 2020, a fost ţinta focului încrucişat din partea rivalilor săi din partid, marţi seara, la prima dezbatere organizată de când sondajele o arată apropiindu-se vertiginos de fostul vicepreşedinte Joe Biden, considerat până recent favorit, relatează Reuters şi AFP, citează Agerpres.

Candidaţii centrişti la învestitura democrată i-au reproşat lui Warren că programul său conţine propuneri lipsite de realism, vagi sau punitive în privinţa sănătăţii, a impozitării marilor averi sau a politicii externe.

Între aceştia s-au numărat tânărul primar Pete Buttigieg, poziţia a patra în sondaje, care a reuşit să se impună de mai multe ori pe platoul dezbaterii, după ce a părut în defensivă la cele trei dezbateri precedente, dar şi senatorul independent Bernie Sanders (locul trei în sondaje), în vârstă de 78 de ani, abia revenit după o criză cardiacă, dar care şi-a regăsit tonul combativ şi chiar a glumit pe seama formei bune în care s-ar afla.

Potrivit platformei RealClearPolitics, Elizabeth Warren, în vârstă de 70 de ani, este cotată cu o medie de 23,4% din preferinţele de vot, iar Joe Biden, în vârstă de 76 de ani, cu 29,4%. Îi urmează Sanders, cu 15,6%, pe care Elizabeth Warren l-a depăşit în sondaje în cursul verii.

Warren, fostă profesoară de drept la Harvard şi cunoscută adversară a Wall Street-ului, a rezistat cu stoicism atacurilor în faţa celorlalţi 11 participanţi la dezbaterea din Ohio, continuând să-şi susţină calm programul. Or, capacitatea de a rezista atacurilor ar putea fi o calitate esenţială în viziunea alegătorilor democraţi, care vor să se asigure în primul rând că viitorul lor candidat va putea să-i facă faţă lui Donald Trump, cunoscut pentru criticile sale acerbe, notează AFP.

Pete Buttigieg şi o altă candidată la învestitura democrată, senatoarea Amy Klobuchar, au acuzat-o pe Warren că planul său privind un sistem universal de asigurări de sănătate este vag şi va presupune majorări de impozite. Warren a replicat că de fapt criticii propunerilor sale privind impozitarea averilor vor să-i protejeze pe miliardari şi a asigurat că, dacă va deveni preşedinte, nu va promulga nicio lege care nu scade costurile îngrijirii sănătăţii pentru familiile din clasa medie.

"Mi-am prezentat clar principiile în această privinţă, şi anume că pentru cei bogaţi şi pentru marile corporaţii costurile vor creşte, iar pentru familiile din clasa de mijloc care muncesc din greu costurile se vor diminua", a insistat ea.

Candidaţii au făcut în schimb front comun împotriva lui Trump, în contextul în care dezbaterea din Ohio a fost prima care are loc după lansarea în septembrie de către Congresul american a procedurii de destituire a preşedintelui republican, în legătură cu controversata sa discuţie cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. Preşedintele american i-a cerut atunci omologului său ucrainean, într-o convorbire telefonică, să îl ajute să adune informaţii despre Joe Biden, al cărui fiu Hunter făcea parte din consiliul de administraţie al companiei Gasholding Burisma din Ucraina în timp ce tatăl său era vicepreşedinte.

"Acest preşedinte este cel mai corupt din istoria modernă", a declarat marţi Joe Biden, subliniind că fiul său Hunter "nu a făcut nimic rău".

Candidaţii democraţi au criticat totodată la unison decizia lui Trump de a retrage trupele americane din nordul Siriei, denunţând un "gest ruşinos" din partea unui preşedinte "instabil şi nebun".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel