Data publicării:
Dezastrul de pe Arena Naţională. Zeci de milioane de euro evaporați
Misterul costului exagerat al Arenei Naționale este scos la iveală de Cătălin Tolontan. Într-o nouă postare pe blog , jurnalistul explică cum a fost posibil ca o sumă uriașe alocată contruirii stadionului s-a evaport.
Prețul Stadionului Național a fost de 856 de milioane de lei cu TVA, aproximativ 207 milioane de euro luînd în calcul cursul valutar al anilor în care s-au plătit sumele. E mai mult decît dublul investiției aprobate inițial. Din acești bani, 90 de milioane de lei au fost plătiți nu pentru lucrări, ci pentru "actualizări și revizuiri de preț".
"Actualizarea și revizuirea prețului" este o metodă cvasigenerală prin care firmele care lucrează cu statul se protejează de inflație și de creșterea costurilor. Coincidența face ca statul care în 2010 indexa negativ veniturile angajaților săi să fie același care indexa pozitiv veniturile firmelor care lucrau pentru el, inclusiv pe cele ale mutinaționalei care construia Stadionul Național, precizează Tolontan.
În cazul unei investiții foarte mari, Primăria a prins-o în contract, apoi a evaluat-o conform datelor statistice și în final a plătit-o ajunge ea însăși la o valoare remarcabilă: Max Bogl a încasat, cu TVA, 90 de milioane de lei drept "actualizare de preț".
[citeste si]
Max Bogl nu e singurul beneficiar al actualizărilor. Louis Berger, firma americană care a consiliat primăria la stadion, a primit și ea aproape 200.000 de euro drept actualizări. Louis Berger sînt cei care au atras atenția asupra ineficienței acoperișului retractabil, dar sfatul lor a fost ignorat", a mai spus Cătălin Tolontan.
Primăria susţine că deşi în contractul semnat cu asocierea Max Bogl – Astaldi au fost prevăzuţi doi coeficienţi de corectare a preţului, unul de actualizare şi altul de revizuire, în final s-a aplicat doar coeficientul de actualizare, care este stabilit de Institutul Național de Statistică în acord cu inflația.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News