Data publicării:
Update: Creşte şi IRCC/ Dezastru pentru românii cu credite. ROBOR, nouă creștere
Românii cu credite primesc o nouă veste proastă, după ultima creştere a ROBOR.
UPDATE: IRCC, dobânda de referinţă pentru credite, a urcat la de la 1,17% la 1,86%, potrivit indicelui publicat trimestrial de BNR, iar acesta este primul pas dintr-o creştere mai mare care va urma în următoarele trimestre.
Dobânzile au început să crească puternic după creşterea inflaţiei şi războiul din Ucraina. BNR deja a majorat dobânda de politică monetară la 2,5%, în condiţiile în care inflaţia oficială, calculată pentru luna februarie, era deja de 8,53%, estimările fiind de creştere.
Dacă la începutul anului Robor la 3 luni era 3,02%, la 31 martie era de 4,60%, o creştere de peste 50%.
Indicele IRCC este calculat ca medie zilnică pe baza dobânzilor aferente tuturor tranzacţiilor interbancare. Diferenţa între ROBOR şi dobânda la tranzacţiile interbancare, pe baza cărora se calculează indicele IRCC constă în faptul că ROBOR este o medie aritmetică a dobânzilor afişate de bănci pe când IRCC este o medie ponderată a tranzacţiilor.
IRCC a fost introdus în luna mai a anului 2019, scrie Mediafax.
- ştirea iniţială -
Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a continuat să crească, tendinţă menţinută pe tot parcursul ultimelor săptămâni, şi a urcat la 4,60%, de la 4,59% miercuri, potrivit datelor de la BNR.
La începutul lunii martie indicele era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la 3 luni a început anul 2022 la 3,02%.
Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.
Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a rămas la 4,68%, la fel și indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, la 4,73%.
Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă - indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC, care a înlocuit ROBOR, scrie Mediafax
Creșterea indicelui coincide cu începerea războiului din Ucraina
Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia a declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.
Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,68%, de la 4,66%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 4,73%.
Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă - indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor - IRCC, care a înlocuit ROBOR.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News