Dezastru național: secetă, criză agricolă și alimentară. Halici, primul oficial român care, în mod deschis, atrage atenția asupra acestui flagel cu care se confruntă România
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Nicușor Halici, prefectul județului Vrancea, a tras un semnal de alarmă cu privire la secetă. „Da, avem nevoie de autostrăzi, spitale, dar în primul rând avem nevoie de mâncare”, a subliniat Nicușor Halici.

„Se pare că nu există un reper istoric cu o secetă atât de accentuată cum este acum. Sunt locuri în județ în care nu se regăsește apa decât după 50-60 cm de la suprafața solului. Sper ca lucrul acesta să tragă un semnal de alarmă și să se dea importanță acelui canal Siret - Bărăgan, care a fost destul de avansat atunci când a căzut regimul comunist și lăsat ulterior într-un plan secund sau uitat. Doar o secțiune s-a dat în folosință, acum câțiva ani, în zona Călimănești. Este foarte utilă, dar nu mai sunt lucrări extraordinar de mari pentru ca să fie finalizat acest canal în următorii ani. Mulți agricultori și în județul Vrancea încă nu au decis dacă mai însămânțează culturile de primăvară. Din păcate, odată cu seceta, va veni și o criză agricolă, care va accentua o criză alimentară. Va trebui să găsim toate soluțiile pentru a diminua sau tempera această criză”, a spus Nicușor Halici, vineri, în cadrul unui interviu acordat DCNews.

„Cred că sunteți primul oficial român care, în mod deschis, atrage atenția asupra acestui flagel cu care se confruntă România, anul acesta: seceta”, a spus, ulterior, Bogdan Chirieac.

„Mulți agricultori nici nu se gândesc, la acest moment, să facă vreo lucrare. Și zootehnia va avea de suferit, pentru că animalele se hrănesc tot cu plante, plante care nu vor mai crește”, a adăugat Nicușor Halici.

„Știți că Vrancea era cunoscută și la inundații și zăpezi, erau cantitați uriașe, anul acesta și anul trecut aproape deloc”, a mai zis acesta.

„Sper să fie continuate lucrările (n.r. la canalul Siret - Bărăgan) și finalizate. Sper că va fi, într-adevăr, contabilizat la adevărata lui valoare și importanță. Da, avem nevoie de autostrăzi, spitale, dar în primul rând avem nevoie de mâncare”, a subliniat Nicușor Halici.

Nicuşor Halici, invitatul zilei la interviurile DC News

Amintim că, în luna martie, deputatul PSD Nicolae Halici şi-a anunţat demisia din funcţie, ca urmare a numirii ca prefect al judeţului Vrancea. Nicuşor Halici a mai ocupat funcţia de prefect al judeţului Vrancea în perioada 2014 - 2016. În 2016 şi 2020, el a fost ales deputat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel