Dezastru în apicultură. Producția de miere, la jumătate din cauza ploilor
Autor: Crişan Andreescu | Publicat pe: 16 sep 2014, 15:31
WhatsApp
Pentru apicultori, 2014 poate fi considerat unul dezastruos.   Producția de miere s-a redus la jumătate, din cauza secetei înregistrate în vestul țării și a ploilor excesive din sud, iar prețul mierii a urcat deja cu 10-15 procente.

"Anul acesta am obținut la nivel național doar 50-60% din producția anuală de miere, iar prețul a crescut deja cu 10-15 procente pe fondul majorării cu 35-40% a prețurilor de achiziție de la apicultori la unele produse. Vestul și centrul țării au fost afectate de secetă, iar în alte zone nerealizarea producției a apărut din cauza ploilor excesive. În sudul țării a plouat în perioada de înflorire a salcâmului, iar în aceste condiții la nivel național am obținut doar 30% față de media anuală, adică în jur de 1.000-1.500 de tone, dintr-o producție anuală de 4.000-5.000 tone de miere de salcâm. Mierea de tei s-a făcut doar între 30 și 35% pentru că în aproape toată țara s-au suprapus ploile, iar mierea de floarea-soarelui, în funcție de zone, s-a realizat între 45 și 60%. Numai în Lunca Dunării a fost o producție de miere aproape de normal", a explicat pentru Agerpres președintele Asociației Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea.

Citește și: Ajutoare de minimis în agricultura ecologică și apicultură

În ceea ce privește schema de minimis anunțată de Ministerul Agriculturii, Fetea a afirmat că apicultorii au cerut acest ajutor pentru a completa rezervele pentru iernare, astfel încât "să nu avem surprize în primăvară că ne mor de foame familiile de albine".

Apicultorii își pun mari speranțe în Târgul Național al Mierii, organizat în perioada 19-21 septembrie 2014 pe Platforma Apicolă Băneasa, deoarece vor veni din zonele în care s-au realizat producții de miere în acest an.

Sprijinul financiar reprezintă ajutor de minimis și se acordă beneficiarilor prevăzuți în schema pentru cheltuielile suplimentare efectuate de aceștia, suportate în urma fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile din perioada mai — iunie 2014. Acest ajutor financiar este în cuantum de până la 50% din cheltuielile efectuate cu achiziția hranei necesare menținerii efectivului de familii de albine, dar nu mai mult de 4 lei/familia de albine pentru o stupină de până la 75 de familii și până la 50% din cheltuielile efectuate cu achiziția hranei necesare menținerii efectivului de familii de albine, dar nu mai mult de 7,5 lei/familia de albine pentru o stupină cu peste 75 de familii.

România produce, în medie, 20.000 de tone de miere anual, clasându-se pe locul patru în Europa Anul trecut au fost produse aproximativ 18.000 de tone.

România deține, în prezent, 1,47 milioane de familii de albine și are în jur de 40.000 de apicultori la nivel național, peste 60% dintre aceștia fiind membri ai Asociației Crescătorilor de Albine din România, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?