Data publicării:

Dezastru ecologic: Zeci de milioane de copaci puși la pământ în California

Autor: Sebastian Florea | Categorie: Stiri
WhatsApp

Bilanțul autorităților arată un adevărat dezastru ecologic în statul California.

Potrivit unei analize realizată de autorităţile forestiere statale şi federale, publicată luni, începând din toamna anului 2017 au murit 18 milioane de copaci din California, un declin important în comparaţie cu rezultatele studiului similar referitor la anul 2016, care a detectat 62 de milioane de arbori uscaţi, dar şi cu cifra valabilă pentru anul 2017 - 27 de milioane de copaci. Această diferenţă a fost pusă de autorităţi pe seama creşterii cantităţii de precipitaţii, care a diminuat condiţiile de secetă din pădurile californiene şi a mărit capacitatea arborilor de a lupta cu paraziţii.

În ultimii ani, statul California s-a confruntat cu cele mai devastatoare incendii de vegetaţie din istoria sa ca urmare a secetei şi a epidemiei gândacilor de scoarţă, factori care au condus la moartea copacilor şi la alimentarea flăcărilor. Gândacii au provocat moartea rapidă a arborilor pe o fâşie situată între 1.372 şi 1.829 metri altitudine din centrul şi sudul regiunii Sierra. Ar putea dura câteva secole până când copacii vor reuşi să repopuleze această zonă. Copacii uscaţi au amplificat intensitatea incendiilor de vegetaţie devastatoare Thomas, Mendocino Complex şi Camp.

Citește și: Ro Alert. Raed Arafat, mesaj pentru români

1 miliard de dolari pentru păduri

Pe o suprafaţă de 4 milioane de hectare de teren federal, statal, local şi privat din acest stat american peste 147 de milioane de copaci au murit de la începutul secetei, în 2010, se arată în concluziile studiului recent. Încetinirea ratei mortalităţii copacilor este încurajatoare, însă deocamdată nu este momentul pentru a putea respira uşuraţi, susţin experţii. Optsprezece milioane de arbori înseamnă încă mult, a subliniat Randy Moore, reprezentat al Serviciului Forestier din cadrul Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA). Pentru a putea conta pentru densitatea pădurii, peste 200.000 de hectare de pădure naţională ar trebui curăţaţi anual.

Începând din 2016, agenţiile federale, statale şi locale au doborât 1,5 milioane de copaci morţi din zonele cu risc ridicat la adresa vieţilor şi proprietăţilor, potrivit Serviciului Forestier, Grupului operativ de gestionare a fondului forestier şi Cal Fire. Ca urmare, anul trecut autorităţile s-au apropiat mai mult ca oricând de obiectivul propus, de 200.000 de hectare, curăţând circa 120.000 de hectare de teren forestier naţional, a menţionat Moore. În alte zone, starea copacilor se îmbunătăţeşte suficient de mult pentru ca aceştia să poată lupta cu paraziţii. Însă, directorul Cal Fire, Thom Porter, a declarat în cadrul unui comunicat emis luni că următorul sezon al incendiilor de vegetaţie ar putea fi la fel de devastator ca şi ultimul, în ciuda eforturilor de îmbunătăţire a stării fondului forestier.

Guvernatorul Gavin Newsom a solicitat direcţionarea sumei de 1 miliard de dolari către planul de gestionare a pădurilor în următorii cinci ani, o veste bună în opinia lui Porter, suma putând fi astfel utilizată pentru curăţarea preventivă a pădurilor şi nu pentru intervenţii contra incendiilor.

Citește și: Copaci prăbușiți pe mașini. Cine va fi despăgubit

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel