Data publicării:
DevTalks Cluj- Napoca 2019. Dragu, IT-ist: Mulți români revin în țară pentru că am ajuns la un nivel economic care permite acest fapt
Cluj-Napoca a fost gazda celei de-a cincea ediție a DevTalks, un eveniment dedicat developerilor, pasionaților și profesioniștilor de tehnologie din România. Speakerii au enunțat ce înseamnă conceptul de smart city.
Evenimentul a adus împreună peste 60 de speakeri, lideri și profesioniști IT atât din România, cât și din Europa. Printre aceștia se numără Cristian Dragu, vicepreședinte Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate, și Ciprian Caragea expert la Institutul Național de Statistică.
Aceștia au declarat pentru DC News, care sunt provocările în implementarea conceptelor de smart city, dar și deschiderea autorităților din România față de tehnologia viitorului.
Întrebat despre ce înseamnă un oraș inteligent, dar și care este deschiderea autorităților centrale și locale cu privire la acest concept, Cristian Dragu a spus că:
Un oraș inteligent este sinonimul dezvoltării pentru că este modul inteligent de a gestiona economia, mediul, sistemele guvernamentale, conceptul de smart living, unde intră educația și sănătatea, precum și cetățeni inteligenți, care să simplifice lucrurile din viața lor. Este nevoie și de o administrație care să sprijine aceste proiecte, dar vom avea un context istoric creeat de UE, prin care nu vom mai avea posibilitatea de a atrage fonduri după 2020 dacă proiectele nu vor fi monitorizate, dacă nu vor fi făcute într-un anumit fel ca și proiectare, conform standardelor UE. Avem nevoie de smart city. România are peste 300 de proiecte implementate. Avem o hartă pe care o actualizăm în fiecare lună. Există tot mai multe deschidere. Sunt tot mai multe proiecte în această zonă de smart city. În ultimii 3 ani, România a făcute progrese majore. A existat mai multă deschidere a autorităților centrale și locale. Un oraș inteligent nu este un proiect, este un parcurs. Lucrurile se fac după un principiu de dezvoltare. Un oraș inteligent nu înseamnă faptul că avem smart lighting sau o conexiune în câteva piețe, a declarat Cristian Dragu, vicepreședinte Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate.
Ce înseamnă inteligența colectivă
Trăim într-o lume în care suntem din ce în ce mai conectați. Tehnologia evoluează din ce în ce mai mult dacă ne gândim ce tehnologii aveam la dispoziție acum 20 de ani și ce se întâmplă în momentul de față, cât de rapid se schimbă lucrurile, este esențial să înțelegem cum va fi viitorul comunităților noastre. Conceptul de inteligență colectivă este un concept existent de foarte mult timp. În contextul actual, în care Google, Wikipedia, pe de o parte, sunt organisme, care integrează și alocă informația către oameni, și pe de altă parte, sistemele care o gestionează și o pun la dispoziție, de exemplu, în sistemul search google, când căutăm ceva pe internet rezultatele sunt adesea foarte inteligente. Acest lucru se datorează sistemului complex din spatele acestui mecanism, care face ca lucrurile, pe care noi le-am propus link-uind niște site-uri, să ajungă la cel care a căutat un anumit lucru. Conceptul acesta de inteligență colectivă a evoluat. Practic, este interacțiunea dintre oameni și computere. a declarat Cristian Dragu, vicepreședinte Asociația Română pentru Smart City și Mobilitate.
Întrebat despre tinerii, care aleg să plece în străinătate, acesta a precizat ca în România există un mare potențial de a profesa în domeniul IT.
Ne aflăm în Cluj-Napoca, unde comunitatea IT crește pe zi ce trece, la fel și în Iași. Nu pot să spun că persoanele, care au plecat în străinătate se întorc neapărat, dar multe dintre ele revin în țară pentru că am ajuns la un nivel economic care permite acest fapt, în industria IT. Eu am stat 5 ani în Italia și 1 an în Elveția. Din punctul meu de vedere, Italia a stagnat. Noi, în România, avem mare potențial, a spus Cristian Dragu pentru DC News.
Cu privire la implementarea proiectelor de smart city în instituțiile publice, Ciprian Caragea expert la Institutul Național de Statistică a spus că:
Pașii sunt greoi, dar cred într-un parteneriat între domeniul academic și domeniul privat. Există reticență cu privire la metodele de implementare a noilor tehnologii. Avem un program, în cadrul Asociației Română pentru Smart City și Mobilitate, prin care aducem noutățile din domeniul tehnologiei autorităților locale cu scopul de a conștientiza cu privire la importanța și deschiderea datelor, la utilizarea tehnologiei de către populație. În România, suntem la început de drum, deși drumul a fost deschis odată cu era internetului. România are specialiști, însă ne lipsesc oameni curajoși, oameni cu viziune. Ne trebuie un management, care să îi pună la treabă, să fructifice proiectele necesare comunităților și să le implementeze efectiv. a spus Ciprian Caragea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News