Data publicării:

Devastator: Hotărârea BEC care spune că Traian Băsescu a fost demis

Autor: DCNews Team | Categorie: Politica
WhatsApp
TRAIAN BASESCU - DECLARATIE - SEDIU DE CAMPANIE
TRAIAN BASESCU - DECLARATIE - SEDIU DE CAMPANIE

Traian Băsescu a ieşit public şi a explicat că listele electorale se calculează conform legi pentru alegerea preşedintelui. Afirmaţiile lui Băsescu sunt contrazise de hotărârea BEC privind organizarea referendumului, emisă în data de 28 iulie. BEC hotărăşte că listele de la referendum se organizează conform listelor folosite alegerile parlamentare. În acest caz, de pe liste, trebuie excluşi cei din diaspora. Fără românii din străinătate cvorumul la referendum ar fi îndeplinit, potrivit unei analize Newsin.

"Biroul Electoral Central hotărăşte: În cazul referendumului naţional pentru demiterea preşedintelui României sunt aplicabile prevederile Titlul I al legii nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi Senatului şi pentru modificarea şi completarea legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a legii nr. 393/2004 privind statutul aleşilor locali, în măsura în care legea nr. 3/2000 nu dispune altfel", se arată aşadar în decizia Biroului Electoral Central.

Concret, BEC, învestit legal cu competenţa de a asigura interpretarea şi aplicarea unitară a legii 3/2000, a constatat că, întrucât legea referendumului 3/2000 face trimitere, atunci când vorbeşte despre liste electorale, la legi privind alegerea Camerei şi Senatului din 1992 şi 2004, acte normative modificate şi ulterior abrogate, singura lege în vigoare care se aplică la referendumul de demitere a preşedintelui este legea nr. 35/2008, cea care reglementează alegerea parlamentarilor prin vot uninominal. În plus, BEC atrage atenţia că legea privind alegerea parlamentarilor (oricare este în vigoare) este cea care are caracter "complementar" (care completează un act juridic, n.r.) în interpretarea dispoziţiilor legii referendumului, şi nu altă lege, se arată într-o analiză realizată de NewsIn.

Această lege 35/2008 are următoarele definiţii despre listele electorale:

-Art. 2 pct 21: listă electorală - listă ce cuprinde toţi alegătorii care îşi exercită dreptul de vot în cadrul unei secţii de votare

-Art. 25 - Listele electorale cuprind cetăţenii cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral. Ele sunt permanente sau suplimentare.

-Art. 26 - (1) Listele electorale permanente pentru subdiviziunile administrativ-teritoriale de pe teritoriul naţional se întocmesc de către primarul comunei, oraşului sau municipiului ori al sectorului municipiului Bucureşti, după caz, pe baza datelor şi informaţiilor cuprinse în Registrul electoral şi comunicate primarului de către biroul teritorial al Autorităţii Electorale Permanente care funcţionează la nivelul judeţului pe teritoriul căruia se află localitatea.

(2) Listele electorale permanente se întocmesc pe localităţi şi cuprind pe toţi cetăţenii cu drept de vot care domiciliază în localitatea pentru care ele au fost întocmite.

(3) Listele electorale permanente se întocmesc la comune, pe sate şi, după caz, străzi, iar la oraşe, municipii şi subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiilor, pe străzi şi, după caz, blocuri.

Citeşte aici hotărârea BEC

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel