Data actualizării:
Data publicării:

Deutsche Welle și Voice of America au fost blocate în Turcia

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan
Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan

Autoritatea de control mass-media din Turcia, RTuk, a blocat accesul la nivel național la radioul public american Voice of America și la postul de televiziune german Deutsche Welle.

Măsura a fost justificată de autoritățile de la Ankara ca o consecință a eșecului celor doi radiodifuzori de a solicita o licență. 

Într-adevăr, Deutsche Welle și Voice of America au anunțat în februarie că nu vor aplica pentru noua licență de difuzare în Turcia, așa cum a solicitat RTuk, deoarece conformarea ar fi un instrument de cenzură în mâinile Ankarei.

În acele zile, cu doar câteva săptămâni înainte de începerea războiului din Ucraina, Rusia a închis birourile din Moscova ale radiodifuzorului german Deutsche Welle. 

Acest lucru a ieșit la iveală în cadrul acordului NATO dintre Ankara și celelalte 29 de țări ale alianței militare privind aderarea Suediei și Finlandei. 

Primul care a făcut anunțul despre închiderea celor două mass-media internaționale a fost Ilhan Tasci, membru al consiliului de administrație al RTuk, în calitate de reprezentant al principalei forțe politice de opoziție, CHP (Partidul Popular Republican), potrivit Europa Today.

Tasci a scris pe Twitter că accesul la canalul în limba turcă al Deutsche Welle DW Turkce și la radioul american Voice of America a fost blocat printr-o decizie judecătorească solicitată de RTuk. ”Aici este libertatea presei și democrația avansată!”, a comentat cu sarcasm politicianul de opoziție.

Autoritatea RTuk, al cărei consiliu de administrație este dominat de partidul lui Erdogan și aliații săi, a sancționat adesea radiodifuzorii care critică guvernul. În plus, Turcia a intrat adesea în punctul de mirare al ONG-urilor pentru drepturile omului din cauza numărului mare de jurnalişti aflaţi în închisoare.

Guvernul de la Ankara a respins mereu acuzațiile, afirmând că măsurile adoptate sunt necesare pentru a garanta securitatea țării. O justificare care se bazează pe lovitura de stat eșuată din 2016, când o parte a armatei a încercat în zadar să-l înlăture pe Erdogan de la conducerea guvernului.

Citește și...

Erdogan spune că ar putea bloca în continuare procesul de aderare la NATO al Suediei și Finlandei

La doar două zile după ce a fost de acord să ridice obiecţiile privind aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, preşedintele Turciei a avertizat că Ankara ar putea bloca în continuare procesul dacă cele două ţări nu reuşesc să îndeplinească pe deplin aşteptările sale.

Recep Tayyip Erdogan a declarat, la încheierea summitului alianţei de la Madrid, că acordul de 10 articole cu cele două ţări nordice a fost o victorie pentru Ankara şi a abordat toate "sensibilităţile" sale.La doar două zile după ce a fost de acord să ridice obiecţiile privind aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, preşedintele Turciei a avertizat că Ankara ar putea bloca în continuare procesul dacă cele două ţări nu reuşesc să îndeplinească pe deplin aşteptările sale.

Recep Tayyip Erdogan a declarat, la încheierea summitului alianţei de la Madrid, că acordul de 10 articole cu cele două ţări nordice a fost o victorie pentru Ankara şi a abordat toate "sensibilităţile" sale.

El a subliniat în special cereriile Turciei ca Suedia şi Finlanda să extrădeze suspecţi de terorism cu legături cu grupări kurde aflate în afara legii sau cu reţeaua unui cleric în exil acuzat de lovitura de stat eşuată din 2016 în Turcia.

Erdoğan a precizat că dacă cele două ţări nordice îşi vor încălca promisiunile, parlamentul turc ar putea refuza să ratifice acordul încheiat marţi. Aderarea la NATO trebuie să fie aprobată în mod oficial de toate cele 30 de state membre, ceea ce conferă fiecăruia un drept de veto. "Aderarea nu va funcţiona dacă nu aprobăm acest lucru în Parlamentul nostru.

Suedia şi Finlanda trebuie să îşi îndeplinească îndatoririle. Dacă nu le îndeplinesc, atunci bineînţeles că nu avem cum să îl trecem în parlamentul nostru", a declarat Erdoğan, potrivit Mediafax.

Citește mai mult AICI.

Vezi și...

Erdogan l-a întrebat pe Iohannis despre Hagi. Ce a răspuns preşedintele

Preşedintele Klaus Iohannis a avut, joi, în marja participării la Summitul NATO de la Madrid, o întrevedere cu omologul turc, Recep Tayyip Erdogan, la finalul căreia cei doi oficiali au avut o scurtă discuţie despre fotbal.

Conform unor surse oficiale, preşedintele Erdogan l-a întrebat pe şeful statului român ce face Gheorghe Hagi.

Klaus Iohannis i-a spus că acesta este bine, antrenează, are o academie de fotbal şi pregăteşte tineri fotbalişti.

Preşedintele turc a amintit şi de Ianis Hagi, fiul lui Gheorghe Hagi. Preşedintele Iohannis a afirmat că acesta este talentat şi un bun jucător. Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel