Data publicării:

Deutsche Welle: Băsescu invocă în favoarea sa o realitate nebuloasă

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
REFERENDUM 2012 - BUCURESTI
REFERENDUM 2012 - BUCURESTI

România va rămâne într-o stare de confuzie, în urma rezultatelor oficiale comunicate de BEC, întrucât cu un referendum nevalidat, dar cu un procent de peste 87% voturi împotriva preşedintelui, nimeni nu poate clama victoria, deși Traian Băsescu invocă în favoarea sa o realitate nebuloasă (non-votanţii), scrie Deutsche Welle.

Situaţia politică este, în realitate, mai rea decât înainte de referendum. Preşedintele Traian Băsescu susţine, cu referire la guvern şi majoritatea USL, că "dacă au înţeles lecţia pe care le-au dat-o românii, pot sa-mi fie parteneri", deși ”lecția” este ambiguă.

În ziua de 29 iulie, s-au înregistrat mai multe voturi împotriva lui Traian Băsescu decât s-au înregistrat vreodată în favoarea sa. Ceilalţi, nevotanţii, în ciuda faptului că sunt invocaţi insistent, reprezintă ceva cu totul nedefinit, scrie money.ro.

Publicația germană amintește că cei 53,5% absenți la vot cuprind atât pe cei care-l susțin pe Traian Băsescu, cât și pe cei circumspecţi, pe cei care cred că pot extrage foloase din starea de incertitudine (şi care reprezintă ei înşişi o categorie diversă), precum și pe absenteiştii definitivi care nu votează niciodată şi, în fine, pe aceia care nu se mai află în ţară, dar au rămaşi înscrişi în listele de alegători pentru că nimeni nu are obligaţia să-şi declare plecarea.

Potrivit jurnaliștilor germani, cert este prezența de peste 46% (mai mare în ciuda boicotului decât la referendumul de demitere din 2007), dar şi numărul covârşitor de voturi în favoarea demiterii.

În ciuda a ceea ce se spune, mobilizarea la urne a fost foarte mare, mai ales în condiţiile unui boicot programatic. Aşadar, Traian Băsescu invocă în favoarea sa o realitate nebuloasă (non-votanţii), preferând să ignore realitatea certă a participării la vot şi a rezultatelor sale.

Deutsche Welle consideră că Traian Băsescu nu a obţinut o validare a punctului său de vedere, ci o invalidare procedurală a propunerii adversarilor săi, ceea ce este suficient sub aspect legal, dar cu totul insuficient pentru a cere punerea în aplicare a unui program propriu, precizând că în România există o realitate politică cu totul deconcertantă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel