Data publicării:

Etnobotanice. Deţinerea şi consumul, incriminate. Propunere PNL

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
droguri
droguri

Deputatul PNL Bihor Ioan Cupşa a anunţat, vineri, că va promova săptămâna viitoare o iniţiativă legislativă care să incrimineze deţinerea şi consumul de etnobotanice, dar şi traficul lor transfrontalier, în condiţiile în care acestea sunt mult mai periculoase decât drogurile de mare risc. 

"În 12 septembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis ca un articol din Legea privind combaterea substanţelor etnobotanice, cunoscute în mod special de către tineri, să fie reinterpretat. Ca urmare a deciziei, legea a rămas fără efecte juridice. Este nevoie ca deţinerea şi consumul de etnobotanice să fie incriminate, este nevoie ca traficul transfrontalier să fie incriminat", a declarat, în conferinţă de presă, deputatul Cupşa. 

Potrivit liberalului, după discuţii cu specialişti, iniţiativa este cu atât mai necesară cu cât etnobotanicele s-au dovedit, în ultimii ani, a fi mai periculoase decât drogurile, chiar şi decât drogurile de mare risc, pentru că dau o adicţie mult mai puternică şi mult mai rapidă."Legea este mult prea blândă", consideră deputatul, afirmând că pentru depunerea proiectului are deja susţinerea altor colegi liberali, dar şi din alte partide. 

Ce solicită deputatul PNL

Deputatul Ioan Cupşa a anunţat că în demersul său legislativ va cere incriminarea deţinerii şi consumului de substanţe etnobotanice, incriminarea traficului transfrontalier, cu pedepse similare celor aplicate în cazul consumului ilicit de droguri. 

"Voi introduce în această iniţiată legislativă forme agravante, astfel încât pedepsele să fie mai mari pentru acele persoane care pun la dispoziţie minorilor, persoanelor cu handicap sau persoanelor bolnave astfel de produse. Ştiţi bine că se întâmplă. Acestea sunt victime sigure", a precizat el. 

Ce spun statisticile

Cupşa a adăugat că va trebui să se reglementeze inclusiv tratamentul la care să fie supuse persoanele dependente, analizând chiar posibilitatea internării persoanelor dependente chiar împotriva voinţei lor. 

Conform statisticilor, în anul 2017, în judeţ 118 persoane între 18 şi 48 de ani au avut nevoie de intervenţia Unităţii de Primire Urgenţe şi au fost spitalizate. "Mai grav este că 38 de persoane între 8 şi 18 ani au avut nevoie de sprijinul UPU pentru a rămâne în viaţă", a mai spus deputatul PNL Bihor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel