Data actualizării:
Data publicării:

DETECTIV CRIMINALIST analizează IPOTEZELE VIRALE după tragedia din Colectiv- EXCLUSIV

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp

Bilanțul morții este până în prezent de 32. 88 de persoane sunt rănite grav din cei 140 de răniți internați în spital. În tot acest timp, jurnaliști și simpli internauți lansează ipoteze pe paginile de socializare, care, credibile pentru o parte din public, devin virale.  Mihai Untaru, comisar-șef în rezervă, a analizat, pentru dcnews.ro, credibilitatea unor astfel de ipoteze. 

Mihai Untaru a subliniat că "în asemenea momente tragice, apar tot felul de pseudo-cunoscători. În momentul în care începi să judeci o asemenea tragedie, lași la o parte partea emotivă și cauți elementele concrete, care au dus la așa ceva, cauți adevărul, pe care-l scoți la suprafață făcând un exercițiu de logică, de aplicare a legii, în spiritul și linia ei, fără emoții". 

Ipoteza intenției 

"Faptul că acolo au fost niște materiale ieftine- care produceau niște substanțe toxice- din care au fost construite antifonările nu înseamnă intenție. Sunt elemente de neglijență și de nerespectare a legii. Mai trebuia o scânteie, scânteie care s-a întâmplat în noaptea respectivă și, când, peste toate lucrurile astea, în degringoladă, în neștiință, puse una peste alta, s-a adăugat scânteia aia, a ieșit tragedia de care avem parte acum", a spus detectivul criminalist despre cauzele morții tinerilor din Colectiv. 

Comisarul-șef în rezervă, Mihai Untaru, a adăugat, cu referire la ipoteza potrivit căreia buretele ar fi fost spălat cu o subtanță toxică, că "pe orice sustanță, pe orice degresant folosit scrie 'folosește mănuși de protecție, nu inhala'. Genul ăsta de substanțe folosite pentru îngrijire, pentru degresare, pentru schimbarea mirosului interior, nu schimbă cu nimic datele problemei inițiale. Cercetarea la fața locului încă nu s-a încheiat, se va încheia după ce se va face reconstituirea evenimentului fatidic, va fi adus burete, se va replasa, în spațiu controlat, cu toate elementele necesare și va confirma motivele pentru care copiii ăia au murit aproape gazați. Spațiul respectiv nu era amenajat pentru marele public, nu era nici pentru transfer, nu era un spațiu în care se puteau organiza evenimente. Era un spațiu închis, fără sisteme de aerisire, fără ventilație, neasigurat". 

"El în sinea lui a devenit un ucigaș, are niște probleme psihice din momentul ăla"

"Gândiți-vă că un rezultat pe care foarte puțini îl înțeleg, destul de dureros, este faptul că oamenii ăștia, toți trei patronii, pentru ei arestarea a însemnat o penitență, pentru că ei s-au simțit și se simt în sufletul lor răspunzători pentru ceea ce s-a întâmplat acolo, reacție pe care o are un om care face un accident de mașină, care produce decesul unui individ. Omul ăla are coșmaruri, nu poate vorbi, el, în sinea lui, a devenit un ucigaș, are niște probleme psihice din momentul ăla. Problema se pune astfel pentru un om care a făcut un accident și care are o victimă, dar oamenii ăștia (n.r. patronii clubului Colectiv) trăiesc cu presiunea psihică a 32 de cadavre din spațiul administrat de ei. Transferul pe care o asemenea tragedie îl produce în jur e foarte mare, inclusiv asupra celor care au fost patroni de club și au o parte din responsabilitate", a mai spus detectivul criminalist Untaru. 

[citeste si]         

"S-au legat de ideea că procurorul general a lansat informația că urmărirea penală a fost începută pentru omor calificat. Nu, ci pentru omor din culpă. Dacă vor fi probe care vor dovedi intenție, care vor dovedi neglijență voită, atunci se poate reține omor calificat, restul sunt supoziții", a mai precizat expertul despre posibilitatea intenției. 

În ceea ce privește antecentele unuia dintre proprietarii clubului, căruia i-au mai fost incendiate alte două cluburi, Mihai Untaru a precizat: "Din câte știu, un dosar este încheiat și un dosar este în lucru. Păcat că băiețașul ăsta nu a învățat nimic. Păcat". 

Ipoteza unui număr mai mare de morți până în acest moment, ascuns de autorități

VEZI AICI

"E o ipoteză falsă aruncată pe piață și sunt mulți idioți care aruncă pe piață informații sub forma asta. Nu este nimic adevărat. Intervențiile de acolo s-au făcut sub ochii presei, sub ochii tuturor și nu putea niciodată ca cineva să ascundă mai multe pagube decât există. Ne dor pe toți pierderile și faptul că știm că vor mai fi pierderi de vieți omenești pentru că, din păcate, medicina nu a ajuns la un nivel de performanță încât să poate să facă minuni, dar genul ăsta de ipoteze cretine și fără discernământ sunt aruncate pe piață de dragul de a-și etala prezența. Absolut deloc. La nici zece minute de la închiderea evenimentului, acolo au fost polițiștii de la Secția 14 și toți polițiștii din Sectorul 4, care s-au mobilizat și au fost acolo și au dus răniți cu mașinile lor de serviciu. Mobilizarea asta a fost fără precedent fiindcă tragedia a fost fără precedent. Nimeni nu avea interesul și nu are interesul să ascundă ceva", a precizat Mihai Untaru. 

Ipoteza potrivit căreia stâlpul nu a luat foc de la artificii și că pe tavan incendiul s-a propagat mult prea rapid

Comisarul Untaru a subliniat: "O să vedeți că delay-ul ăsta care e scurt, aproape un minut, de la momentul în care artificiile aruncătoare de steluțe au început să funcționeze, s-au impregnat în burete, până-n momentul în care din burete a început să iasă focul și să propage cu viteza pe care nimeni nu și-o imagina. Imaginile de pe camerele din interior arată tot filmul tragediei. Având în vedere că toată hala aia nu avea nicio instalație de ventilație funcțională, nu avea decât o singură ușă de acces, a ars cu o viteză extradordinară pentru că materialul era supercombustibil, tragedia s-a întâmplat la nici două minute, iar cantitatea de gaze eliminată de buretele ars, lâsând la o parte că existau acele căderi de burete ars, care la rândul lor erau toxice, câzând pe pielea oamenilor din interior, a agravat inimaginabil. Este un tragism rar întâlnit imaginea dezastrului". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel