Data actualizării:
Data publicării:

Detalii interesante despre coroanele pe care Regele Charles al III-lea le va purta la ceremonie

Autor: Valentina Miu | Categorie: Stiri
WhatsApp
AGERPRES
AGERPRES
Pe 6 mai, coroana istorică a Sfântului Eduard va fi așezată pe capul regelui Charles al III-lea, ca parte a unui ritual de încoronare care datează de secole.

Rar văzută în afara Turnului Londrei, coroana de aur va fi purtată timp de mai puțin de o oră, înainte de a fi depozitată pentru încoronarea următorului monarh, scrie BBC.

Deși Charles a devenit rege imediat după moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, Încoronarea este un rit străvechi care simbolizează începutul domniei sale.

Neprețuita coroană a Sfântului Eduard este purtată o singură dată doar în timpul unei încoronări.

Realizată din aur masiv de 22 de carate, coroana veche de 360 ​​de ani are peste 30 centimetri și cântărește aproximativ 2,23 kilograme.

Coroana Sfântului Eduard a fost purtată ultima dată de Regina Elisabeta a II-a la încoronarea ei în 1953 - și a părăsit rar Turnul Londrei în cei 70 de ani de atunci.

Coroana are 444 de bijuterii și pietre prețioase – inclusiv safire scumpe, rubine, ametiste și topaz, deși majoritatea sunt acvamarine albastre deschis sau verde albăstrui. Sunt montate în smalț și monturi de aur. Pietrele din coroană erau odinioară detașabile și erau închiriate special pentru încoronări. Abia în secolul al XX-lea au fost fixate definitiv în coroană.

Coroana a fost făcută pentru Carol al II-lea în 1661. Este numită după o versiune mult mai veche, care a aparținut regelui și sfântului anglo-saxon, Eduard Mărturisitorul. El a fost înfățișat purtând o coroană în faimoasa tapiserie Bayeux din secolul al XI-lea. Coroana lui Edward - considerată o relicvă sfântă - a fost folosită la încoronări de sute de ani. Dar s-a topit în anii 1600 după execuția regelui Charles I de către Oliver Cromwell.

După moartea lui Cromwell, regele Charles al II-lea a comandat un nou set de bijuterii, inclusiv Coroana Sfântului Eduard și o nouă coroană. Se crede că această coroană a avut foarte puține pietre, dar versiunea lui Charles al II-lea (Carol al II-lea) avea diamante și pietre prețioase colorate, care au fost închiriate special pentru suma princiară de 500 de lire sterline, potrivit istoricului bijuteriilor coroanei, Anna Keay. Această sumă ar fi echivalentul sumei de aproximativ 75.000 de lire sterline (85.000 de euro) de astăzi.

Pe coroană sunt aplicate patru cruci și flori de lis, dar și două arcuri care se întâlnesc în centru. Arcurile sunt acoperite cu mărgele mici de aur, care anterior erau bătute în imitații de perle.

În partea de sus a coroanei se află o cruce din mărgele și o sferă, care reprezintă timpul în care a domnit monarhul.

Deși a fost realizată în 1661, Regele Charles al III-lea va fi al șaptelea monarh care va purta Coroana Sfântului Eduard.

Succesorii lui Charles al II-lea, Iacob al II-lea în 1685 și William al III-lea, au fost încoronați cu coroana Sfântului Eduard în 1689, dar, pe măsură ce monarhia s-a schimbat, aceasta nu a mai fost purtată la încoronări timp de peste 200 de ani.

Regele Eduard al VII-lea a plănuit să o poarte la încoronarea din 1902 și a comandat o coroană special recondiționată, dar s-a îmbolnăvit și a fost nevoit să poarte o coroană mai ușoară.

George al V-lea a ales, de asemenea, să poarte coroana și a pus să fie montate permanent pietrele, inclusiv zeci de acvamarine.

George al VI-lea i-a urmat exemplul, iar regina Elisabeta a II-a a fost ultima care a purtat-o atunci când a fost încoronată.

Expertul în pietre prețioase Kim Rix spune că acvamarinele nu ar fi fost pe coroana originală, dar au fost populare printre bijutierii regali precum Fabergé la începutul secolului.

Cel mai simplu mod de a deosebi partea din față de cea din spate a coroanei este reprezentat de pietrele prețioase de culori diferite, dar acest lucru a provocat confuzie în trecut.

Înainte de încoronarea lui George al VI-lea, se spune că un fir de bumbac roșu ar fi fost legat pe coroană pentru a putea distinge mai ușor partea din față de cea din spate, dar acesta a fost îndepărtat accidental înainte de ceremonie.

Încoronarea de pe 6 mai va fi o șansă rară de a vedea Coroana Sfântului Eduard în public.

După aceea, coroana se va întoarce din nou în Turn pentru a aștepta următorul rege.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel