Detalii despre nava amiral a flotei ruse, distrusă de ucraineni, și racheta care a lovit-o. Generalul (r) Grumaz: Este cea căreia i s-a spus "f*ck you"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Nava amiral a flotei ruse, distrusă de ucraineni / Foto: Captură video Youtube news.com.ua
Nava amiral a flotei ruse, distrusă de ucraineni / Foto: Captură video Youtube news.com.ua
Generalul (r) Alexandru Grumaz a vorbit la DC NEWS despre crucişătorul Moskva, care ar fi fost distrus de ucraineni.

Generalul (r) Alexandru Grumaz a vorbit la DC NEWS despre pierderea de către ruși a Moskva, nava amiral a flotei din Marea Neagră, oferind detalii despre dotările acesteia. 

VEZI ȘI: Rusia anunţă că o explozie a avariat crucişătorul de rachete Moskva. Ucrainenii spun că a fost lovit de două rachete

Detalii despre crucişătorul de rachete Moskva

"Este vorba despre nava amiral a Marinei Ruse din Marea Neagră, procesatorul de rachete Moskva, care a fost inițial grav avariat, după care s-a scufundat. Este clar că este o operațiune, la fel ca și operațiunile de la depozitele de combustibil de dincolo de granița ucraineană, a celor două elicoptere care au aruncat în aer rezervoarele de combustibil rusești. Dotarea de bază a crucișătorului este reprezentată de complexul de rachete P-100 Vulkan. Avem de-a face cu 16 instalații de lansare. Racheta Vulkan este o versiune îmbunătățită a rachetei Bazalt P-500 care avea o rază de acțiune de 450-500 de kilometri, rachetă construită în timpul Uniunii Sovietice.

Generalul (r) Alexandru Grumaz: Este nava căreia i s-a spus "f*ck you" în timpul atacului rușilor asupra Insulei Șerpilor

Actuala rachetă P-100 Vulkan are o rază de acțiune de 800 de kilometri, fiind o rachetă supersonică. Rachetele astea folosesc o traiectorie combinată de zbor, o parte a acesteia se desfășoară la altitudine mare, iar în apropierea țintei coboară la o altitudine redusă. De asemenea, în dotarea navei se află și un complex de apărare anti-aeriană cu rază lungă de acțiune S-300 Fort, aceasta este destinată apărării anti-aeriene în zona în care se află dislocată nava.

Nava asta, ca să dăm puțină culoare la ceea ce am spus, este cea căreia i s-a spus "f*ck you", "du-te la dr@cu", în timpul atacului rușilor asupra Insulei Șerpilor, la începutul războiului. La ora actuală au fost patru nave tehnice ale rușilor care s-au îndreptat să ajute echipajul de la bordul crucișătorului.

Detalii despre racheta care a lovit crucişătorul Moskva

Dacă vorbim despre racheta care a lovit acest crucișător, vorbim despre racheta RK-360 MT Neptun. Ea a fost experimentată în martie 2021 și când a fost predată, de fapt, Forțelor Navale ucrainene. Tehnica a fost introdusă în înzestrarea divizionului cu 65 de rachete de coastă, dislocate în apropierea orașului Odesa. Un divizion, de fapt, standard de rachete care constă într-un punct de comandă, trei baterii de lansare, în total 5-6 lansatoare USPU-360, o baterie tehnică, 6 TZM-360 și 6 TM-360, elemente de sprijin.

Proiectul acestui complex de croazieră Neptun a fost inițiat în 2014, imediat după ocuparea Crimeei. Este fabricată în Ucraina, iar după 6 ani a fost obținută aprobarea pentru intrarea în înzestrarea Forțelor Armate ale Ucrainei. Complexul este destinat în general distrugerii navelor cu un deplasament de până la 5.000 de tone, având un focos de 150 kg. Racheta are o rază de acțiune maximă de până la 300 de km și are o masă în jur de 800 de kg, fiind prevăzută și pentru echiparea navelor, dar și a avioanelor de luptă.", a explicat în exclusivitate pentru DC NEWS, generalul (r) Alexandru Grumaz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel