Data publicării:
Detalii-cheie despre platforma lui Cioloș. Ce ascunde ”România 100”
Dacian Cioloș are o platformă, numită ”România 100”. Prima întrebare este ”Ce este România 100”. Din capitolul ”Despre”, înțelegem că este o alternativă la realitatea politică. Dar ce este o astfel de alternativă, care se poziționează politic, dar nu se definește clar pe ce scenă joacă? În plus, Dacian Cioloș vorbea recent despre lansarea unui partid.
”În ultimele luni am primit mii de mesaje în care ne-ați cerut o implicare activă în viaţa publică și politică din România. V-am spus că facem lucrurile... ardelenește ;), le facem temeinic și, mai ales, lucrăm în echipă. Azi, mai facem un pas: vă invităm să vă înscrieți în Platforma România 100 - o mișcare cetățenească, dinamică, deschisă, un proiect pe termen lung, care va aduna și pune în valoare energiile pozitive ale țării.” este o parte din mesajul publicat astăzi de fostul premier Dacian Cioloș pe Facebook.
Mesajul vine în contextul în care a fost lansată înscrierea în echipa platformei România 100.
În doar șase ore, s-ar fi înscris 10.000 de persoane anunță fostul șef de cabinet al premierului Dacian Cioloș, Alin Cristian Mituță.
Așa cum DCNews a scris astăzi, Dacian Cioloș transmite semnale, deloc subtile și deloc greșite, având în vedere că le marchează cu un smile. ”Pas cu pas”, platforma a mai făcut un pas, după cum notează Dacian Cioloș, care atrage atenția că lucrurile merg ardelenește.
Revenind la platformă, când intrăm pe site-ul acesteia, ne lovește o primă imagine, cea a amplelor proteste din Piața Universității, împotriva Guvernului. Dacian Cioloș a avut reacții în timpul protestelor, puține, dar nimic mai mult, astfel că această imagine, ca reprezentativă pentru mișcarea sa ridică primul semn de întrebare.
În plus, în luna martie a anului 2017, Dacian Cioloș afirma că ”Luăm în calcul foarte serios un partid politic nou. Interesul nostru e să dăm o alternativă politică credibilă pentru următoarele alegeri, dar și până atunci”. Tot în luna martie, el a fost îndemnat de un internaut pe Facebook să-și facă partid nou și a răspuns: ”Puțină răbdare!”.
În descrierea platformei România 100, acest proiect este pus în antiteză cu actuala clasă politică, poziționându-se ca o alternativă mai bună: ”De aceea, construim o platformă care să contribuie la punerea în valoare a acestor energii pozitive. Construim o mișcare cetățenească deschisă, activă, care are ca obiective transformarea mediului politic și guvernamental românesc și atingerea adevăratului potențial de dezvoltare a României. Avem nevoie de un mediu politic care să vrea aceleași lucruri ca noi, care să creadă în aceleași valori, care să contureze proiectul și viziunea de viitor a României. Avem nevoie de oameni politici competenți și responsabili. Acestea sunt obiectivele reale și concrete ale țării. Acestea sunt obiectivele Platformei România 100.”
Principiile enunțate pe site sunt din punct de vedere politic corecte, așa cum trebuie să fie într-un partid.
Din toate aspectele menționate în site, platforma se poziționează ca un partid, dar nu-și asumă această poziționare pe scena politică: ”Împreună, suntem deciși să continuăm să ne implicăm în transformarea României printr-un proiect care să schimbe politica românească din interiorul ei și nu din afară.”
Pe lângă toate acestea, regăsim în echipa ”România 100”, membri ai PNL (Hildegard Brandl), ai USR (Cristian Ghinea), dar și funcționari europeni (Raluca Prună). În același timp, au apărut speculații că pe scena politică se pregătește o alianță de dreaptă care să unească USR, PNL și alte formațiuni politice din opoziție, care ar urma să-l susțină pe Klaus Iohannis la viitoarele alegeri prezidențiale și pe Dacian Cioloș la Palatul Victoria. În spațiul public i se spune ”Liga Vestului”.
Lipsa de transparență, în paralel cu existența și promovarea platformei ridică semne de întrebare obiective cu privire la scopul și forma existenței acesteia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News