Deşeuri din cauciuc, oprite la intrarea în România
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Foto Pexels
Foto Pexels
Zece tone de deșeuri de cauciuc au fost oprite la intrarea în țară de polițiștii de frontieră de la Vama Borș. Deșeurile proveneau din Germania și erau destinate unei firme din România.

Poliţiştii de frontieră au verificat, pe sensul de intrare în ţară, un TIR condus de un cetăţean român în vârstă de 34 de ani. Acesta transporta, conform documentelor de însoțire a mărfii, diverse anvelope uzate, de la o societate comercială din Germania pentru o firmă din România.

Existând suspiciuni cu privire la legalitatea transportului, poliţiştii de frontieră au cerut sprijinul reprezentanților Comisariatului Județean Bihor din cadrul Gărzii Naționale de Mediu.

În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că TIR-ul era încărcat cu 10.500 kilograme de deșeuri constând în anvelope uzate, pentru care șoferul nu a prezentat documentația necesară prevăzută de lege pentru importul acestor produse.

Autorităţile de control nu au permis accesul pe teritoriul României pentru mijlocul de transport, deșeurile fiind returnate firmei expeditoare, scrie Mediafax.

Închisoare de la trei până la cinci ani pentru incendierea și îngroparea deșeurilor

Guvernul a adoptat o ordonanță de urgență care prevede pedepse cu închisoarea pentru cei care incendiază sau îngroapă deșeuri.

Guvernul a decis incriminarea faptelor de incendiere și de îngropare a deșeurilor.

„Aceste practici afectează grav mediul înconjurător și a decis Guvernul astăzi ca pentru aceste fapte să fie o pedeapsă cu închisoare de la trei la cinci ani. Am susținut de fiecare dată necesitatea înăspririi pedepselor în gestionarea nelegală a deșeurilor”, a declarat Tanczos Barna, ministrul Mediului.

Conform acestuia, incendierea și îngroparea deșeurilor afectează aerul și calitatea apelor subterane.

Acesta a spus că a fost aleasă varianta ordonanței de urgență „pentru că nu mai putem aștepta”, iar prevederile acesteia se vor aplica imediat după apariția în Monitorul Oficial.

Obiectivele UNESCO cuprinse în cele 12 rute culturale/turistice aprobate spre finanțare

Prin ordinele comune ale ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, ministrului Antreprenoriatului și Turismului, ministrului Culturii și ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației au fost aprobate, miercuri, obiectivele care vor fi cuprinse în cele 12 rute culturale, ca urmare a propunerii din 31 martie 2022 a comitetului interministerial reglementat prin Hotărârii de Guvern nr. 208/2022, reprezentând jalonul 331 al componentei 11 – Turism și Cultură din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel