Desecretizare protocoale, CCR decizie. Manda: Decizia CSAT nu e secretă
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ema Apostu
WhatsApp
Claudiu Manda a comentat decizia CCR de a respinge Legea desecretizării protocoalelor.

"Eu vreau să spun că sunt mai multe lucruri de comentat. Este nepublică, ceea ce este un alt caracter, este o decizie pe care noi o avem la Comisie şi este o decizie la care Comisia s-a raportat în primul raport pe care l-a prezentat Biroului permanent reunit. În acea decizie, noi spunem că s-a adăugat la lege. Ce spune acea decizie? Că s-au adăugat la lege ameninţări în plus faţă de cele prevăzute de Legea 51 art. 3 şi corupţia. Dacă statul român ar fi considerat, la un moment dat, corupţia ca fiind ameninţare la adresa securităţii naţionale, lucrul acesta trebuie să fie făcut prin lege, nu prin decizia CSAT. Spunând că s-a adăugat la lege este echivalentul conflictului juridic de natură constituţională între CSAT şi Parlament, cum că CSAT a legiferat adăugând la lege alte ameninţări decât cele stabilite de lege şi de Parlament prin lege", a declarat senatorul Claudiu Manda, în emisiunea "Punctul de Întâlnire" de la Antena 3.

Vezi și: PLUS - apropiat Cioloș, scandal: "Demisia în 24 de ore"

"Nu se face prin lege"


"O primă măsură ar putea fi declanşarea sau solicitarea CCR să se pronunţe dacă există acest conflict judiric de natură constituţională. 2. Înţeleg, din ce a prezentat astăzi CCR, că de fapt procedura, prin care s-a solicitat sau s-a dorit ajungerea la a fi prezentată publicului decizia CSAT, nu se face prin lege, ci prin hotărâre de Guvern pentru că există în legislaţie posibilitatea ca anumite documente să fie secrectizate sau desecretizate la solicitarea serviciilor secrete sau a altor structuri care secretizează. Lucrurile acestea se fac prin hotărâre de Guvern. Există această procedură ca Guvernul să poată să desecretizeze printr-o hotărâre. Dar, repet, aici este o situaţie în care acea decizie CSAT nu este secretă. Noi o avem şi orice parlamentar poate să solicite să o vadă", a adăugat Manda.

Vezi și: ANAF, decizie. Motiv de bucurie pentru cei cu datorii

"Trebuie continuat cu desecretizarea"

"Cred că trebuie continuat cu desecretizarea sau cu posibilitatea de a fi prezentată opiniei publice această decizie CSAT şi de aici încolo lucrurile ar putea merge mai departe. Sunt mai multe decizii CSAT la care facem referiri în acel raport în care vorbim de acest conflict de natură constuțională. Mai sunt câteva decizii care definesc sau adăugă în plus ameninţări şi mai sunt decizii CSAT de prin 2002 care definesc competențe pentru SRI şi ele nu sunt definite prin lege. Dar acolo, printr-o decizie CSAT, se stabilesc şi alte competențe. La un moment dat, aceste lucruri trebuie spuse opiniei publice, tranşate, corectate prin măsuri legislative", a mai spus Claudiu Manda.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel