”Descoperire unică”, veche de 4000 de ani, în Grecia. Arheologii sunt nedumeriți - FOTO
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Unsplash
Foto cu rol ilustrativ: Unsplash
Află în articol ce au descoperit arheologii.

O clădire mare, rotundă, din piatră, veche de 4.000 de ani, descoperită pe un deal din Creta, îi nedumerește pe arheologi și amenință să perturbe un proiect major de aeroport pe insula turistică grecească.

Ministerul grec al Culturii a declarat marți că structura este o ”descoperire unică și extrem de interesantă” din civilizația minoică din Creta, faimoasă pentru palatele sale somptuoase, arta flamboaiantă și sistemul enigmatic de scriere. Semănând de sus cu o roată uriașă de mașină, ruinele clădirii labirintice de 1.800 de metri pătrați au ieșit la iveală în timpul unor săpături recente ale arheologilor.

Amplasamentul a fost destinat unei stații radar care va deservi unui nou aeroport aflat în construcție în apropierea orașului Kastelli. Programat să fie deschis în 2027, acesta ar urma să înlocuiască al doilea aeroport ca mărime din Grecia, cel de la Heraklion, și este proiectat să primească până la 18 milioane de călători anual.

Arheologii nu știu încă la ce servea structura din vârful dealului. Este încă în curs de excavare și nu are paralele minoice cunoscute. Așa că, deocamdată, experții speculează că ar fi putut fi folosită pentru o funcție ritualică sau religioasă.

Înconjurată de opt ziduri de piatră în trepte cu o înălțime de până la 1,7 metri, structura interioară era împărțită în spații mai mici, interconectate și este posibil să fi avut un acoperiș conic.

În declarația Ministerului se spune că nu pare să fi fost o locuință, iar descoperirile din interiorul acesteia includ o cantitate mare de oase de animale.

„Este posibil să fi fost folosită periodic pentru ceremonii posibil ritualice care implicau consumul de alimente, vin și, probabil, ofrande”, se arată în declarație.

Clădire care s-a remarcat în întreaga zonă

„Dimensiunea sa, aspectul arhitectural și construcția atentă au necesitat o muncă considerabilă, expertiză specializată și o administrație centrală robustă”, se mai precizează în comunicat, adăugând că a fost cu siguranță un fel de clădire comunală care s-a remarcat în întreaga zonă.

Ministrul Culturii, Lina Mendoni, arheolog, a promis că descoperirea va fi conservată, în timp ce se va căuta o altă locație pentru stația radar.

„Înțelegem cu toții valoarea și importanța patrimoniului cultural... precum și potențialul de creștere al proiectului noului aeroport. Este posibil să mergem mai departe cu aeroportul în timp ce acordăm antichităților protecția pe care o merită”, a spus ministrul.

Ministerul a declarat că edificiul a fost folosit în principal între 2000 și 1700 î.Hr. și a fost fondat în perioada în care au fost construite primele palate din Creta, inclusiv la Cnossos și Phaistos.

De asemenea, a precizat că unele dintre caracteristicile sale sunt comparabile cu mormintele în formă de stup din perioada minoică timpurie, care erau acoperite cu acoperișuri conice în trepte, și cu movilele funerare din alte părți ale Greciei.

Bogatul patrimoniu cultural al Greciei duce adesea la conflicte de interese în timpul proiectelor de construcție.

La sfârșitul secolului trecut, o întreagă așezare fortificată din vârful unui deal din mileniul al treilea î.Hr. a fost excavată și apoi distrusă în timpul lucrărilor de construcție pentru Aeroportul Internațional din Atena.

Până în prezent, cel puțin alte cel puțin 35 de situri arheologice au fost descoperite în timpul lucrărilor la noul aeroport Kastelli și la conexiunile sale rutiere, a declarat Ministerul grec al Culturii, conform CNN.

Captură de ecran / Foto: X BrosManney

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel