Urmărește emisiunea live
Descoperire surpriză! Cât de mult influențează cantitatea micului dejun scăderea în greutate
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Unele dintre cele mai populare sfaturi de dietă din ultimii ani s-au concentrat pe ideea că momentul potrivit pentru mesele tale poate face o mare diferență în ceea ce privește cantitatea de greutate pe care o pierzi.

De mult s-a spus că, dacă vrei să slăbești, cel mai bine era să mănânci o masă copioasă la începutul zilei și să păstrezi mesele ulterioare mai mici. Logica din spatele acestei teorii este de înțeles, mai ales având în vedere că aproape fiecare celulă din organism urmează același ciclu de 24 de ore pe care îl urmăm noi. Ceasurile circadiene se găsesc în tot corpul și reglează ritmurile zilnice ale majorității funcțiilor noastre biologice, inclusiv metabolismul.

Datorită acestor ritmuri metabolice, oamenii de știință au propus că modul în care procesăm mesele variază în diferite momente ale zilei. Acest domeniu de cercetare se numește „crononutriție” și are un mare potențial de a ajuta la îmbunătățirea sănătății oamenilor.

Două studii din 2013 au sugerat că consumul mai multor calorii la începutul zilei și mai puține calorii seara ajută oamenii să slăbească. Cu toate acestea, un nou studiu major a constatat că, deși dimensiunea relativă a micului dejun și a cinei influențează apetitul auto-raportat, nu are niciun efect asupra metabolismului și pierderii în greutate.

Pentru a investiga legătura dintre mărimea micului dejun și a cinei și efectul lor asupra foametei, o echipă de cercetători de la universitățile din Aberdeen și Surrey a efectuat un studiu controlat pe oameni sănătoși, dar supraponderali.

Cum a decurs studiul?

Participanții au fost hrăniți cu două diete, fiecare timp de patru săptămâni: un mic dejun mare și o cină mică și un mic dejun mic cu o cină mare. Prânzurile au fost la fel în ambele situații.

S-au oferit toate mesele, astfel încât să se știe exact câte calorii consumau participanții la studiu. S-a măsurat metabolismul participanților, inclusiv monitorizarea câte calorii au ars.

Toți participanții la studiu au întreprins ambele condiții de dietă, astfel încât efectul tiparelor de masă să poată fi comparat la aceleași persoane.

S-a prezis că un mic dejun bogat și o cină mică ar crește caloriile arse și pierderea în greutate. În schimb, rezultatele experimentului nu au găsit diferențe în greutatea corporală sau nicio măsură biologică a consumului de energie între cele două tipare de masă.

Măsurile de utilizare a energiei au inclus rata metabolică bazală (cate calorii folosește corpul în repaus), activitatea fizică și utilizarea unei forme chimice de apă care permite evaluarea consumului total de energie zilnic.

De asemenea, nu au existat diferențe în nivelurile zilnice de glucoză din sânge, insulină sau lipide. Acest lucru este important deoarece modificările acestor factori din sânge sunt asociate cu sănătatea metabolică.

Descoperirile sunt în concordanță cu studiile pe termen scurt (una până la șase zile) despre timpul mesei, în care participanții locuiesc într-o cameră de laborator (o cameră mică, etanșă, dotată cu confort de bază) pe durata experimentului.

Cercetarea sugerează că modul în care corpul nostru procesează caloriile dimineața față de seara nu influențează pierderea în greutate așa cum a fost raportat în alte studii.

Ce a concluzionat cercetarea?

În studiu, singura diferență a fost o schimbare a sentimentului auto-raportat de foame și a factorilor legați, cum ar fi cantitatea de alimente pe care doreau să o mănânce.

Pe parcursul zilei, tiparul mesei de mic dejun mare și cină mică a determinat participanții să raporteze mai puțină foame pe parcursul zilei. Acest efect poate fi util pentru persoanele care doresc să slăbească, deoarece îi poate ajuta să-și controleze mai bine foamea și să mănânce mai puțin.

Ca și în cazul tuturor cercetărilor, au existat anumite limitări ale studiului. S-au studiat participanții doar timp de patru săptămâni pentru fiecare tip de masă. Cercetările anterioare au arătat cele mai mari diferențe între efectele consumului de energie timpuriu față de cel târziu după patru săptămâni.

Cu toate acestea, faptul că nici caloriile consumate, nici caloriile arse nu s-au schimbat pe parcursul a patru săptămâni arată că greutatea corporală este puțin probabil să se fi schimbat dacă studiul ar fi fost mai lung.

De asemenea, participanților la studiu li sa permis să aleagă ora exactă a fiecărei mese. În ciuda acestui fapt, a existat o diferență neglijabilă în timpul fiecărei mese.

Crononutriția rămâne un domeniu de cercetare interesant și există tot mai multe dovezi că ora mesei poate juca un rol important în îmbunătățirea sănătății multor oameni.

Cu toate acestea, cele mai recente cercetări indică faptul că ora din zi în care mănânci cea mai mare masă nu este la fel de importantă pentru pierderea în greutate precum se credea anterior, conform Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel