Data publicării:
Descoperire istorică în Turcia. Arheologii spun că au găsit rămășițele Calului Troian / FOTO
Arheologii turci care au excavat situl orașului Troia pe dealurile Hisarlik au descoperit o structură mare din lemn despre care cred că sunt rămășițele celebrului Cal Troian.
Arheologii care au susținut că au dezgropat rămășițele legendarului cal troian din Turcia au găsit acum dovezi semnificative care susțin afirmația lor, potrivit unui articol al Greek Reporter.
Astfel, arheologii turci care au excavat situl orașului Troia pe dealurile Hisarlik au descoperit o structură mare din lemn despre care cred că sunt rămășițele Calului Troian. Aceste săpături includ zeci de scânduri de brad și grinzi de până la 15 metri lungime, asamblate într-o formă ciudată. Structura din lemn a fost găsită în interiorul zidurilor orașului antic Troia.
Acum, profesorii Universității din Boston, Christine Morris și Chris Wilson, cred că „testele de datare a carbonului și alte analize au sugerat că piesele din lemn și alte artefacte datează din secolele XII sau XI î.Hr.” Morris și Wilson cred cu un "nivel ridicat de încredere" că structura este legată de calul iconic. Ei spun că testele nu au făcut decât să le confirme teoria.
„Aceasta se potrivește cu datele citate pentru războiul troian, de către mulți istorici antici precum Eratostene sau Proclus. Asamblarea lucrării se potrivește și cu descrierea făcută de mai multe surse. Nu vreau să par prea încrezător, dar sunt destul de sigur că am găsit cu adevărat acest obiect!”, au precizat aceștia.
Calul troian este asociat cu războiul troian, despre care a scris Homer în poeziile sale epice Iliada și Odiseea. Iliada se închide chiar înainte de sfârșitul războiului. Calul troian a fost folosit pentru a cuceri Troia și a câștiga războiul. Povestea a fost prezentată în mod evident în Eneida de Virgil. Istoricii au sugerat că animalul este o analogie pentru o mașină de război sau un dezastru natural.
Arheologii au descoperit, de asemenea, o placă de bronz deteriorată cu inscripția: „Pentru întoarcerea acasă, grecii dedică această ofrandă Atenei”. Quintus Smyrnaeus se referă la această placă în episodul său „Posthomerica”, notează JPost.
Doi căutători de comori au descoperit două brățări dacice din argint pur
O postare pe Facebook a lui Genel Lupu, consilier local în comuna Rucăr din nordul județului Argeș, precizează că în zonă, zilele trecute, au fost descoperite două brățări dacice de o mare importanță arheologică. Consilierul local a postat și o imagine în acest sens.
„Zilele trecute, doi căutători de comori autorizați au descoperit pe raza Comunei Rucăr două brățări Dacice din argint pur, având o vechime de 2000 ani (din secolul 1), cu o mare valoare din punct de vedere istoric, arheologic, artistic. Obiectele au fost predate conform legii și sunt acum în custodia Muzeului Județean de Istorie Argeș .
Le mulțumim căutătorilor, ale căror nume nu le cunoaștem, pentru importanta descoperire și sperăm să urmeze și altele.
Sperăm ca aceste brățări să poată fi expuse și în Rucăr, măcar pentru o perioadă scurtă de timp.“, a scris Genel Lupu pe Facebook (vezi imaginile AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News