Data publicării:
Descoperire impresionantă în Israel. Fortăreață de acum 3200 de ani
O fortăreață care datează de acum aproximativ 3200 de ani a fost descoperită în Israel.
Arheologii israelieni au descoperit în sudul ţării o fortăreaţă antică egipteano-canaanită, cu o vechime de aproximativ 3.200 de ani, a anunţat duminică Autoritatea pentru Antichităţi din Israel (IAA), citată de agenţia Xinhua, scrie Agerpres. Fortăreaţa pătrată, cu latura de 18 metri, a fost descoperită în apropierea oraşului Kiryat Gat de astăzi.
În acea perioadă Israelul antic este condus de egipteni, iar canaaniţii, israeliţii şi filistenii se luptau între ei.
Cine a construit cetatea?
Cetatea a fost construită de canaaniţi, sub îndrumare egipteană, pentru a se apăra de filistenii care s-au stabilit pe câmpia de pe coasta sudică şi au ridicat acolo aşezări mari. Astfel, clădirea a servit drept fortăreaţă de frontieră, între regatul canaanit din Lachish, condus de egipteni, şi regatul filistin din Gath, la vest.
Fortăreaţa a fost clădită într-o zonă strategică, cu vedere spre un drum principal care lega zona de câmpia de coastă. Clădirea era prevăzută cu un prag imens la intrare, bine conservat, tăiat dintr-o singură piatră care cântărea aproximativ trei tone. De asemenea, avea o curte pavată cu dale de piatră, precum şi stâlpi în centru, încăperile fiind dispuse pe laterale.
Vase de ceramică, intacte
Sute de vase de ceramică, unele dintre acestea intacte, au fost găsite în încăperi, printre acestea numărându-se un bol şi o cană utilizate în scop religios, şi multe alte boluri, unele în stil egiptean.
La jumătatea secolului al XII-lea î.e.n., egiptenii au părăsit regiunea, ceea ce a condus la o distrugere masivă a aşezărilor canaanite neprotejate de către filisteni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News