Descoperire de senzație la un secol de la scufundarea Titanicului
Supraviețuitorii Titanicului au relatat că în timp ce pachebotul se scufunda, în haosul și strigătele de disperare ale pasagerilor, orchestra continua să cânte. În acea noapte rece de aprilie, 1912, înainte ca apele oceanului să înghită definitiv Titanicul, o vioară a orchestrei a reușit să fie salvată.
[caption id="attachment_294690" align="alignnone" width="640"] Foto: Daily Mail[/caption]Potrivit Daily Mail, o vioară a orchestrei de pe Titanic a fost găsită în podul unei case din Marea Britanie. Daily Mail scrie că vioara a fost recuperată de pe Titanic la scurt timp după scufundarea acestuia, înmânată logodnicei lui Hartley, apoi donată orchestrei unui ONG de caritate şi intrată în posesia unui muzician din Bridlington. Deoarece nu se putea cânta la vioară, din cauza stării acesteia, ea a fost uitată în pod.
Instrumentul muzical aparţinea dirijorului şi violonistului Wallace Hartley, despre care se spune că a cântat melodia „Nearer my God to thee” alături de orchestră până în momentul scufundării Titanic.
Deşi multă vreme s-a crezut că vioara lui Hartley este pierdută în ocean, aceasta a fost descoperită în urmă cu şapte ani în podul casei unui muzician din Marea Britanie, într-o cutie cu numele dirijorului gravat pe ea.
După şapte ani de teste, specialiştii au stabilit că vioara, care prezintă urme clare de deteriorare din cauza umezelii, este autentică şi a aparţinut lui Hartley.
Vioara, pe care Hartley şi-ar fi legat-o de corp în momentul scufundării Titanicului, este cel mai important obiect recuperat de pe vapor şi ar putea fi vândută la licitaţie pentru mai multe sute de mii de lire sterline, notează sursa. De asemenea, instrumentul va fi expus la Belfast, locul unde în docurile șantirului naval, Titanicul a prin contur.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News