Descoperire arheologică IMPORTANTĂ în centrul Clujului. Turn medieval și ceramică de 500 de ani - foto EXCLUSIV
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
În cadrul unor lucrări de modernizare a străzii Ferdinand din centrul Clujului, arheologii au descoperit vestigiile unei importante fortificații medievale, construită în jurul anilor 1400, dar și ceramică, datând din perioada anilor 1500 - 1600.

În cadrul unor lucrări de reabilitare și modernizare a Străzii Ferdinand din centrul Clujului s-a descoperit o poartă de intrare în orașul medieval, care se află la doar 30-40 de centimetri sub carosabil. Aceasta a început să fie construită în jurul anilor 1400. Împăratul romano-german Sigismund de Luxemburg, devenit totodată rege al Ungariei, a acordat Clujului rangul unui 'Oraș Liber Regesc', scoțându-l astfel de sub autoritatea voievodului Transilvaniei, în anul 1405. Acest fapt a fost începutul producerii și dezvoltării comerțului, ulterior  dezvoltându-se mai multe bresle meșteșugărești. În perioada medievală populația din cetate era în mică măsură formată din români, care erau excluși de la deciziile din viața publică.  

Fragmente de ceramică descoperite, datând din perioada 1500 - 1600

Potrivit arheologilor, vestigiile descoperite arată doar fundația turnului medieval pentru că în perioada 1872 – 1873 fortificația a fost demolată de imperiul austro-ungar pentru a lărgi strada ca urmare a dezvoltării orașului. 'Este vorba despre turnul medieval de pe latura de nord al Clujului, care a fost construit în jurul anului 1400, unde este astăzi strada Regele Ferdinand. Are o lungime de aproximativ 12 metri, este orientat nord-sud și are elemente de fortificație în afara turnului pe două laturi, respectiv vama pe unde se intra. Am descoperit material ceramic, care aduce argumente în plus privind faptul că turnul este din evul mediu. Este vorba de câteva fragmente din ceramica medievală, datând din perioada anilor 1500-1600. După ce vom spăla materialele, vom vedea exact și posibil să le reconstituim digital.' a declarat arheologul Cociș Sorin, cercetător științific gradul I la Academia Română, Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj Napoca, pentru DC News.

Descoperirea prezintă unul din cele mai importante turnuri ale fortificației medievale a orașului Cluj și este de maximum interes. După ce va fi conservat, zidul de piatră va fi reacoperit pentru ca lucrările de modernizare a străzii să continue. În urma acestui fapt pietonii, bicicliştii şi mijloacele de transport în comun câştigă teren în centrul oraşului ca urmare a îmbunătățirii spațiului pietonal în zona urbană prin proiectul european de modernizare a străzilor centrale Regele Ferdinand, Emile Zola, Sextil Pușcariu, strada Tipografiei (tronson 1, respectiv 3) și a scuarului C.E.C. din Municipiul Cluj-Napoca.  Investiţia se ridică la aproximativ 5 milioane euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel