Data publicării:

Descoperire arheologică extraordinară în Ungaria: Doctor al Romei antice, îngropat alături de instrumente chirurgicale

Autor: Elena Didila | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Fotografie cu rol ilustrativ de la Zülfü Demir/ Pexels
Fotografie cu rol ilustrativ de la Zülfü Demir/ Pexels

O descoperire arheologică extraordinară a fost făcută î ntr-un sit arheologic din Jászberény, un oraș de aproximativ 30 de mii de oameni, din Ungaria.  

Oamenii de știință au găsit mormântul unui medic roman care a murit în urmă cu aproximativ 2000 de ani și care a fost îngropat cu o parte din echipamentul său profesional. Cercetătorii au găsit pensete, ace și bisturii din cupru și argint, fin decorate, care aveau și lame de oțel interschimbabile, relatează IFL Science.

Instrumentele, păstrate într-o stare excepțională, au fost depozitate în două mici cutii din lemn plasate la picioarele scheletului, în timp ce o piatră uzată a fost găsită la înălțimea genunchilor. Chiar și asta, potrivit experților, făcea parte din echipamentul său de lucru. Cel mai probabil a fost folosită pentru a măcina ierburi și alți compuși medicinali, pentru a dezvolta medicamentele vremii (s-au găsit reziduuri). Nu este exclus ca ar fi putut fi folosită și ca piatră de ascuțit pentru uneltele chirurgicale.

Este o descoperire atât de rară și fascinantă încât doar un precedent similar este cunoscut în literatura științifică din punct de vedere al completxității și conservării, găsit la Pompei.

”Examinarea instrumentelor a relevat rapid că era vorba despre un complex funerar roman, iar mormântul era cel al unui medic, al cărui echipament fusese plasat în două cutii de lemn lângă picioarele lui. Mormântul conținea rămășițele unui bărbat cu vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani, fără semne de traumă sau boală. Mormântul era aproape în întregime intact. Conținea pensete, ace și bisturii de înaltă calitate potrivite pentru operații chirurgicale, precum și resturi de medicamente”, a spus dr. Leventu Samu de la Institutul de Arheologie

Este interesant de observat că, la vremea respectivă, această regiune a Ungariei era ocupată de barbari (sarmații), uneori aliați și alteori dușmani ai Romei. Se crede că medicul ar fi venit în acest loc îndepărtat pentru a ajuta pe cineva, probabil o figură de o oarecare importanță socială, poate un aristocrat sau un comandant militar de rang înalt.

Dar nu este exclus că ar fi putut fi medic repartizat la o legiune de soldați romani, după cum a explicat Dr. András Gulyás, arheolog și muzeolog al Muzeului Jász. După ce și-a pierdut viața – probabil din cauze naturale, neavând semne de traumă – medicul a fost înmormântat cu toate onorurile pentru un profesionist al vremii.

Este o poveste cu adevărat demnă de un roman epic sau de un film.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel