Descoperire: A fost găsită epava corabiei care l-a dus pe Robert Scott în Antarctica
Corabia care a transportat expediţia britanicului Robert Scott în Antarctica, în urmă cu 100 de ani, Terra Nova, a fost descoperită de o echipă de cercetători americani de la Schmidt Ocean Institute în largul coastelor Groenlandei, informează bbc.co.uk.
[caption id="attachment_222409" align="alignleft" width="400"] Sursa foto: .bbc.co.uk[/caption]În 1910, Robert Scott şi echipa sa formată din alţi patru exploratori au plecat din portul Cardiff la bordul corabiei Terra Nova, cu scopul de a deveni prima expediţie umană care va ajunge la Polul Sud,
Continuând să funcționeze și după eșecul acelei expediții polare, corabia s-a scufundat abia în 1943, în largul coastelor Groenlandei, în timp ce se afla într-o călătorie organizată cu scopul de a aproviziona cu alimente bazele ştiinţifice din zona Arcticii. Prinsă de ghețuri, corabia a naufragiat, echipajul fiind salvat de spărgătorul de gheaţă Southwind din Marina de coastă americană.
Terra Nova a ajuns la Polul Sud geografic, în ianuarie 1912, însă Scott şi echipajul său au descoperit că au fost înfrânţi în această cursă de cucerire a Polului Sud de o echipă norvegiană, condusă de Roald Amundsen.
Întreg echipajul de pe Terra Nova a murit pe drumul de întoarcere de la Polul Sud. Trupurile lor neînsufleţite au fost găsite după opt luni de un echipaj trimis într-o misiune de cercetare.
Ulterior, echipa exploratorilor britanici a devenit ulterior cunoscută sub denumirea "expediţia Terra Nova".
In timp ce echipa de cercetători de la Schmidt Ocean Institute îşi testau radarul cu ultrasunete instalat la bordul ambarcaţiunii lor, nava R/V Falkor, ei au remarcat epava unei nave care avea aceleați dimensiuni ca și Terra Nova.
"Este incredibil că una din navele cele mai renumite din istoria sa a fost găsită după 100 de ani de la cursa spre Polul Sud și în anul în care are loc comemorarea evenimentului", a declarat Brian Kelly, de la Discovery Point Museum.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News