Descendent al unei familii aristocrate din Imperiul Habsburgic, după votul împotriva României: O glumă proastă. Austria nu-și respectă datoria istorică de a avea grijă de aceste țări
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Karl Schwarzenberg, fost ministru al Afacerilor Externe din Cehia, a comentat decizia Austriei de a se împotrivi aderării României la Spațiul Schengen.

Într-o conversație cu ocazia împlinirii vârstei de 85 de ani, Karl Schwarzenberg a criticat aspru politica de blocaj a Vienei față de România și Bulgaria, scrie Kleine Zeitung.

Acesta a fost întrebat cu privire la votul Austriei împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen:

„Apreciez rolul Austriei în Balcani. Dar acest veto este o glumă proastă. Egoist fără speranță. Austria nu-și respectă datoria istorică de a avea grijă de aceste țări“, a spus Karl Schwarzenberg.

CITEȘTE ȘI     -    Ciolacu: E o seară grea. Nu o să merg în perioada următoare în Austria

Cine este Karl Schwarzenberg

Karl Schwarzenberg este șeful Casei de Schwarzenberg, o fostă familie de frunte a Imperiului Habsburgic, din 1979. Este rudă cu Prințul Felix de Schwarzenberg, om de stat al Imperiului Austriac. 

Karl Schwarzenberg, descendent al familiei Schwarzenberg, a trăit timp de 41 de ani în exil, în special în Austria, Germania și Elveția. În 1948, după instaurarea regimului comunist în Cehoslovacia, a emigrat în Austria împreună cu familia. A studiat dreptul la Viena și Graz, și științele forestiere la München.

În anii 1980 a sprijinit disidenții din Cehoslovacia, printre care și pe vechiul său prieten Václav Havel. Schwarzenberg a fost în perioada respectivă președinte al Comitetului Helsinki pentru Drepturile Omului.

S-a întors în Cehia în timpul Revoluției de catifea din 1989. A fost un colaborator apropiat al lui Václav Havel, care l-a considerat drept „european, patriot și gentleman”. În data de 10 iulie 1990 a devenit șeful cancelariei prezidențiale a lui Václav Havel.

În 2005, în calitate de senator ceh, a fost expulzat din Cuba de regimul Fidel Castro, pe motiv că a intenționat să se întâlnească cu disidenții. A ocupat funcția de ministru de externe în perioada 2007-2009, cu un nou mandat din 2010.

Karl Schwarzenberg este un proeuropean convins, care susține o Uniune Europeană solidară. În opinia lui, intenția de a face distincția între "vechea" și "noua" Europă conduce la "distrugerea muncii depuse de Jean Monnet", economist și diplomat francez care a fost unul dintre părinții fondatori ai construcției europene după cel de-al Doilea Război Mondial, conform Wikipedia.

CITEȘTE ȘI     -    Schengen. Iohannis, prima reacție după ce România a fost respinsă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel