Data publicării:

Deputatul PSD Radu Popa: România moare sub ochii noştri. Pentru mine este o mare enigmă

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Economie
WhatsApp
Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Deputatul Radu Popa a criticat lipsa de investiţii în centralele din România şi a dat exemplu centrala de la Iernut, unde mai e necesară terminarea a 8% din aceasta pentru a declara investiţia finalizată. În ultimii cinci ani, însă, nu s-a făcut nimic, spune deputatul PSD. 

"Noi stăm cu centrala de la Iernut, care are 420 MW. 92% din centrală e gata şi de cinci ani nu reuşim să finalizăm 8%. Ştiţi că au ieşit din garanţie echipamentele de la Iernut? Costul e dublu (n.r. faţă de centrala OMV de la Ploieşti, care e de 600 MW), iar pentru că echipamentele au ieşit din garanţie, următoarele echipamente le putem achiziţiona în 6-7 ani. Atât durează. Echipamente de genul ăsta fac doar cei de la General Electric cu Siemens. Doi giganţi. Din altă parte nu poţi cumpăra. 

De cinci ani de zile, ministerul Energiei condus de Virgil Popescu, ministerul Economiei condus de Virgil Popescu, sub diferiţi prim-miniştri, nu reuşeşte să termine investiţia. Pentru mine este o mare enigmă cum nimeni din ţara asta nu întreabă pe nimeni de ce la Iernut nu s-a terminat investiţia. Pentru mine este o altă mare enigmă. Poate în timpul vieţii mele o să aflu răspunsul la întrebare. În afară de a se asculta telefoane, se mai face ceva în ţara asta? 

În afară de faptul că luăm miniştri din birou că nu ştiu ce subiect de clasa a IV-a a primit unul, dincolo de glumiţele astea, ne mai uităm un pic şi la imaginea de ansamblu a ţării? Că România moare sub ochii noştri", a declarat deputatul Radu Popa la DC NEWS. 

Youtube video image

De ce nu se explotează zăcământul de la Caragele. Radu Popa: Noi azi importăm energie electrică din Bulgaria. În timpul ăsta, stăm cu gazul la Caragele

Deputatul PSD Radu Popa a explicat de ce România nu exploatează zăcământul de gaze de la Caragele, din judeţul Buzău, deşi primii paşi în acest sens s-au făcut în 2017. 

"La Caragele, în 2017, Romgaz a descoperit această pungă de gaz considerată cea mai mare resursă de gaz din ultimii 50 de ani din România. Avaeu 12 sonde în exploatare în perimetrul de la Caragele şi trebuiau să mai pună încă 17 sonde. Costurile la zi erau de 45 milioane de euro şi aveau nevoie de încă 75 milioane de euro ca să scoată tot gazul de acolo. 

În 2017, conducerea Romgaz, cu ministrul de la vremea respectivă, Toma Petcu, au asumat acest plan de investiţii, şi din 2017 până în 2022 nu s-a scos nici 10%. De ce? Fiindcă fosta conducere a Romgaz, care e şi actuala conducere a Romgaz, pentru că directorul adjunct a făcut schimb cu directorul general, a avut tot felul de clienţi pe care i-a băgat să sondeze în perimetrul de la Caragele. Şi pentru că ei nu erau de specialitate, nu au avut aparatura necesară, s-au rupt sondele. Ministerul a raportat imediat, la nivelul anului 2019-2020, că e o problemă tehnică şi că sondele s-au rupt în solul de sare. 

Efectul? Din 2019 încoace, România stă cu gazul în pământ la Caragele, suntem de trei ani importatori neţi de energie, am importat de la ruşi prin tot felul de subsidiare din Elveţia, Ungaria, Bulgaria. Noi azi importăm energie electrică din Bulgaria! În ultimii 10 ani, Bulgaria şi-a dublat capacitatea de producţie a energiei electrice, iar România a înjumătăţit-o. În condiţiile în care ei nu au capacităţile noastre de producţie a energiei electrice. 

Şi noi am ajuns să cumpărăm energie electrică din Bulgaria. România face asta! Dacă luaţi un specialist care are peste 70 de ani şi a construit sistemul energetic naţional şi îi spuneţi asta, face infarct aici. România a ajuns să importe energie electrică din Bulgaria. În timpul ăsta, stăm cu gazul la Caragele, în Marea Neagră ne jucăm de-a exploatarea. 

Trag un semnal de alarmă. Sper ca OUG-ul care o să apară joi să nu elimine dreptul de preempţiune a statului român pe gazul din Marea Neagră. Sper să am informaţii eronate şi să nu se întâmple asta. Sper să mă înşel eu. În legea off-shore, statul român are drept de preempţiune. Pe toate gazele din off-shore. Sper să nu am dreptate", a declarat Radu Popa la DC NEWS TV. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel