Deputaţii care vor să interzică concursurile de frumuseţe
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Comisia pentru Egalitate de Gen din Camera Deputaţilor din această țară și-au exprimat intenția de a interzice concursurile de frumusețe. 

Comisia pentru Egalitate de Gen din Camera Deputaţilor din Mexic şi-a exprimat vineri intenţia de a vota pentru interzicerea concursurilor de frumuseţe, deoarece le consideră o formă de "violenţă simbolică" împotriva femeilor, informează EFE, scrie Agerpres. 

Într-o reuniune virtuală, membrii comisiei au declarat că, în prezent, violenţa simbolică este exercitată "într-o manieră aproape normală şi include relaţiile de putere" şi au precizat că acest tip de violenţă "poate fi mult mai greu de eradicat, din cauza dificultăţilor în a o identifica şi clasifica". Iar acest lucru se întâmplă din cauza faptului că o astfel de agresiune "nu foloseşte forţa fizică, ci impunerea puterii şi autorităţii, şi este atât de subtilă, încât este acceptată prin intermediul obiceiurilor, tradiţiilor şi practicilor de zi cu zi".

Violență simbolică 



Deputaţii consideră că violenţa simbolică s-a încetăţenit, pornind de la reprezentări culturale, limbaj, artă, teatru, cinematografe, televiziune şi glume.

"Considerăm că concursurile de frumuseţe sunt evenimente, în acest sens, care le prezintă pe femei prin intermediul modelelor socio-culturale şi după stereotipuri de gen, ca un instrument pentru a promova conceptul corpului femeii ca obiect. Limitează dezvoltarea personală a participantelor", potrivit Comisiei.

Deputaţii doresc să definească violenţa simbolică drept exprimarea, emiterea sau difuzarea prin orice mijloace, în public sau în privat, de mesaje, modele, stereotipuri, semnale, valori şi idei care transmit, reproduc, justifică sau încetăţenesc subordonarea, inegalitatea, discriminarea şi violenţa împotriva femeilor în societate.

Ce vor deputații 



În plus, deputaţii doresc ca în acest tip de violenţă simbolică să fie inclusă "realizarea de concursuri, întreceri sau orice altă formă de competiţie în care să fie evaluate integral sau parţial, având la bază stereotipuri misogine, frumuseţea şi aspectul fizic al femeilor, copilelor şi adolescentelor".

Instituţiile publice "nu vor putea aloca resurse publice, publicitate oficială, subvenţii sau orice fel de sprijin economic sau instituţional pentru realizarea unor asemenea spectacole", conform Comisiei.

Concursurile de frumuseţe sunt populare în Mexic de decenii bune, însă în ultimii ani s-a considerat că astfel de competiţii perpetuează stereotipurile de gen. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel