Data actualizării:
Data publicării:

Depresia la pisici. Care sunt semnele și ce trebuie să faci

Autor: Elena Aurel | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Nu ne place niciodată să ne gândim la animalele noastre ca fiind nefericite sau triste, dar, deși ele s-ar putea să nu experimenteze sentimente în același mod ca noi, uneori pot suferi de depresie.

Pisicile pot fi deprimate?

Pisicile pot suferi de o formă de depresie pentru pisici din diverse motive. Există câteva modificări comportamentale ale felinei, cum ar fi că doarme mai des, pierderea poftei de mâncare și pierderea interesului pentru joacă, care pot fi semne că pisica ta a devenit deprimată. Cere întotdeauna sfatul medicului veterinar dacă observi modificări în comportamentul pisicii tale. 

Ce cauzează depresia la pisici?

Există și alte modificări care pot duce la depresie la pisici, acestea includ:

- mutarea într-o casă nouă
- o schimbare drastică în rutină
- o schimbare în sănătatea lor fizică
- plictiseală
- pierderea unui membru al familiei

Multe pisici își petrec timpul afară, așa că poate fi dificil de observat astfel de schimbări în comportamentul lor. Cu toate acestea, atunci când observi că pisica ta este puțin mai tăcută decât de obicei sau nu pare la fel de interesată de activitățile de zi cu zi, reține că acesta ar putea fi un semn de depresie la pisici. Ar putea fi, de asemenea, un semn că pisica ta nu este bine din punct de vedere medical, așa că este important să rezervi un control la un veterinar.

Pot pisicile de interior să devină depresive?

Pisicile de interior se pot confrunta, de asemenea, cu depresie și poate fi mai ușor să le observi schimbările comportamentale, deoarece tinzi să le vezi mai des.

Dacă pisica ta nu se mai implică în activitățile zilnice care îi plăceau cândva și doarme mai des, atunci acesta poate fi un semn de depresie.

Semne ale depresiei la pisici

Observarea schimbărilor comportamentale îți va oferi cea mai bună șansă de a-ți ajuta pisica să revină la normal cât mai curând posibil. Uneori, schimbările comportamentale vor fi foarte evidente, dar cu alte ocazii, semnele pot fi mai subtile.

Pentru a te ajuta să identifici semnele depresiei la pisici, fii atent la aceste schimbări de comportament:

Zgârieturi excesive

Pisicile adoră să zgârie, deoarece își păstrează ghearele ascuțite. Acest lucru face, de asemenea, parte din comportamentul lor de marcare a teritoriului - atunci când o pisică zgârie un obiect, feromonii sunt eliberați din pernițele labelor care se distribuie pe obiect. Acesta este un mod în care pisicile își marchează teritoriul și le ajută să se simtă în largul lor.
  
Dacă observi că pisica ta zgârie suprafețele mai mult decât de obicei, atunci acesta ar putea fi un semn că este stresată și poate chiar să fie deprimată.

Schimbarea apetitului

În unele cazuri de depresie a pisicii, este posibil să observi că obiceiurile alimentare ale pisicii tale s-au schimbat. Poate începe să mănânce mai mult decât de obicei, sau apetitul ei se poate reduce. Cu toate acestea, în unele situații, pisica ta poate înceta cu totul să mănânce și, ulterior, va începe să slăbească.
 
Este important să reții că modificările apetitului sunt cauzate de obicei de probleme medicale, așa că dacă pisica ta își schimbă obiceiurile alimentare, ar trebui să rezervi un control la medicul veterinar.

Indiciile vocale

Unele pisici pot fi extrem de vocale atunci când vine vorba de a-și exprima emoțiile; în aceste cazuri, o schimbare a acestui comportament va fi ușor de observat. Dacă observi că pisica ta este mai mult sau mai puțin vocală decât de obicei, atunci acesta poate fi un semn că ceva nu este în regulă. Pisicile care sunt în mod normal destul de vocale pot deveni mai tăcute, iar cele care sunt în mod normal tăcute pot deveni mai zgomotoase dacă suferă de depresie.

Schimbări de îngrijire

Pisicile sunt niște animale curate, așa că dacă observi că rutina de îngrijire a pisicii este neglijată, acesta poate fi un semn că suferă de depresie. Pisicile care suferă de depresie se vor neglija atunci când vine vorba de îngrijire, ceea ce le va face să arate neîngrijit și dezordonat. 

Agresiune

Depresia la pisici poate duce la o creștere a agresivității. Pisicile care suferă de depresie pot deveni mult mai agresive și pot include comportamente agresive, cum ar fi șuieratul, mușcătura, urmărirea și mârâitul.

Cum să-ți faci fericită pisica deprimată?

Există multe modalități de a-ți face pisica mult mai fericită, mai ales atunci când bănuiești că s-ar putea simți deprimată.

Joacă-te cu ea

Pisicile au nevoie de multă mișcare și stimulare mentală, așa că dacă te joci cu ea o va ține ocupată și o va ajuta la reducerea oricăror probleme de comportament.

Oferă-i o mulțime de spații sigure

Depresia poate face ca pisica să devină mai retrasă decât în mod normal și, adesea, va căuta un loc sigur pentru a se ascunde. Oferă-i pisicii tale un refugiu atunci când vrea să se îndepărteze dintr-o situație stresantă, îi va oferi oportunitatea de a se calma și de a se simți în siguranță.

Folosește iarba mâței

Iarba mâței este o plantă folosită în mod regulat pentru efectul său unic calmant asupra pisicilor. Este o plantă care aparține familiei mentei și conține un ulei numit nepetalactonă. Atunci când pisicile o ating sau mestecă, uleiul produce o senzație intensă naturală care este inofensivă și temporară, dar pisicile găsesc plăcere în acest lucru. Catnip (iarba mâței) poate fi de ajutor pentru pisicile care suferă de anxietate sau depresie, deoarece poate avea un efect calmant, potrivit Purina.co.uk.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel