Data publicării:

Depistare autism. Test revoluționar din sânge și urină, dezvoltat recent

Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp

O echipă internaţională de oameni de ştiinţă a dezvoltat un test de sânge şi de urină care poate detecta autismul la copii, relatează Press Association luni. 

Cercetătorii de la Universitatea din Warwick (Regatul Unit) au declarat că testul, despre care se crede că este primul de acest gen, ar putea ajuta la diagnosticarea precoce a tulburării de spectru autist (TSA) la copii, aceştia putând beneficia astfel de tratament corespunzător mult mai devreme decât în prezent. 

TSA afectează cu preponderenţă interacţiunile sociale şi comunicarea, printre simptome numărându-se tulburări de vorbire, comportament repetitiv şi/sau compulsiv, hiperactivitate, anxietate şi dificultăţi de adaptare în medii noi. 

Din cauza diversităţii simptomatologiei, diagnosticul poate fi dificil de stabilit şi, de multe ori, acesta poate fi incert, în special în primele stagii de dezvoltare ale tulburării. 

O persoană din o sută 

Potrivit estimărilor, doar în Marea Britanie circa una din o sută de persoane suferă de TSA. Persoanele de sex masculin sunt mai afectate de TSA decât cele de sex feminin. 

Echipa de cercetători afirmă în cadrul studiului că există o legătură între TSA şi modificarea unor proteine din plasma sanguină. 

În urma testelor efectuate asupra proteinelor din plasma sanguină, oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele minore cu TSA prezentau un nivel ridicat al indicelui de oxidare ditirozină (DT) şi anumiţi compuşi modificatori ai glicemiei numiţi produşi avansaţi de glicozilare (AGE). 

Cauze genetice 

Se presupune că la baza a circa o treime dintre cazurile de TSA se află cauze genetice, restul fiind determinate de o combinaţie de factori de mediu, mutaţii şi variante genetice rare. 

Cercetătorii sunt de părere că noile teste pot scoate în evidenţă cazurile de TSA încă neidentificate. În plus, ei au confirmat o teorie anterioară potrivit căreia mutaţiile transportorilor de aminoacizi reprezintă o variantă genetică asociată cu TSA. 

Echipa din Warwick a colaborat cu specialişti de la Universitatea din Bologna, Italia, care au inclus în cercetare 38 de copii diagnosticaţi anterior cu TSA, dar şi un grup de control format din 31 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 12 ani, relatează Agerpres.

[citeste si]

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel