Dependența de internet remodelează creierul adolescenților și ar putea duce la alte adicții, potrivit unui studiu
Un studiu a arătat că dependența de internet, în special la tineri, poate dezvolta alte adicții.
Semnalul între diferite zone ale creierului legate de controlul atenției și de înțelegerea propriilor emoții a fost modificat la tinerii dependenți de internet, spun oamenii de știință.
Descoperirile lor, publicate în revista PLOS Mental Health, indică faptul că dependența de internet este asociată cu o semnalizare perturbată în regiunile creierului implicate în mai multe rețele neuronale.
Max Chang, coautor al studiului, a declarat: "Aceste rețele joacă un rol important în controlul atenției noastre, în asociere cu capacitatea intelectuală, memoria de lucru, coordonarea fizică și procesarea emoțională. Toate acestea, la rândul lor, au un impact asupra sănătății mintale".
Chang, cercetător asociat la University College London (UCL), a adăugat: "Utilizarea internetului a crescut vertiginos, adolescenții petrecându-și din ce în ce mai multe ore din timpul nopții online. Odată cu acest lucru a crescut și dependența".
"Creierul adolescenților este mult mai capabil să se schimbe decât cel al adulților, astfel înțelegerea efectelor dependenței de internet asupra creierului și comportamentului este vitală pentru întreaga societate", a adăugat acesta.
Chang și colega sa de la UCL, Irene Lee, au analizat studiile de neuroimagistică privind efectele dependenței de internet asupra creierului tinerilor.
Regiuni ale creierului au prezentat o perturbare "semnificativă" a capacității lor de a lucra împreună
Revizuirea literaturii s-a concentrat pe 12 studii de neuroimagistică ale adolescenților dependenți de internet care au examinat schimbările în conectivitatea dintre rețelele cerebrale, care lucrează în mod concertat pentru a guverna comportamente importante și dezvoltarea.
Studiile de neuroimagistică care au îndeplinit criteriile echipei în ceea ce privește intervalul de vârstă și diagnosticul formal de dependență de internet au fost toate efectuate în Asia, în ciuda numeroaselor cazuri de dependență de internet din Occident.
În toate studiile analizate, atunci când adolescenții dependenți de internet s-au angajat în activități guvernate de rețeaua de control executiv al creierului - cum ar fi comportamentele care necesită atenție, planificare, luarea deciziilor și, în special, impulsivitate - aceste regiuni ale creierului au prezentat o perturbare "semnificativă" a capacității lor de a lucra împreună.
Chang a declarat: "Atunci când se angajează rețeaua modului implicit, rezultatele au variat mai mult - cu toate acestea, conectivitatea a fost adesea raportată ca fiind perturbată în timpul sarcinilor care necesitau autointrospecție și atenție".
"Astfel de modificări de semnal ar putea însemna că aceste comportamente pot deveni mai dificil de realizat, ceea ce ar putea avea un impact asupra dezvoltării și bunăstării. Răspunsurile prezente nu fac decât să contureze o imagine neterminată care nu descrie neapărat utilizarea internetului ca fiind covârșitor de pozitivă sau negativă", a continuat Max Chang.
El spune că sunt necesare studii suplimentare care să includă mai multe persoane dintr-o populație mai largă pentru a confirma modul în care dependența de internet modifică felul în care creierul controlează comportamentul și, prin urmare, bunăstarea noastră generală.
Chang a adăugat: "Înțelegerea modului și a locului în care dependența de internet afectează conectivitatea funcțională în creierul adolescenților, precum și replicarea studiilor RMN cu mai multe populații pot ghida viitoarele intervenții terapeutice globale și de sănătate publică".
Dar profesorul David Ellis, cercetător în domeniul comportamentului la Institutul pentru securitate digitală și comportament al Universității Bath, care nu a fost implicat în studiu, a îndemnat la prudență în privința rezultatelor acestuia.
El a avertizat că "măsurarea dependenței" de internet nu este nici universal acceptată și, cu siguranță, nu poate fi diagnosticată cu ajutorul instrumentelor de sondaj utilizate în studiile incluse în cadrul analizei, conform Daily Mail.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News