Dependența de jocurile de noroc, falsă mulțumire: ”Foarte periculoasă, formată pe SPERANȚĂ”. Psihologul Radu Leca: Traume la care refuză să se gândească
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Totul despre patima jocurilor de noroc: cauze, efecte și soluții/ Foto: Pixabay
Totul despre patima jocurilor de noroc: cauze, efecte și soluții/ Foto: Pixabay
Psihologul Radu Leca a vorbit, pentru DCNEWS, despre patima jocurilor de noroc.

Sunt foarte mulți români dependenți de jocurile de noroc. Majoritatea ajung să își cheltuie tot salariul sau chiar să intre în datorii uriașe din cauza păcănelelor sau al cazinoului. Sălile de joc de noroc s-au înmulțit și mai mult în ultimii ani, profitul înregistrat fiind pe măsură. Problema este că oamenii rămân prinși și nu știu să scape singuri de această dependență. L-am contactat pe psihologul Radu Leca pentru a afla care sunt cauzele patimei jocurilor de noroc, cum se ajunge la dependență și care ar fi rezolvarea pentru astfel de persoane. Pentru cei care ați crezut că jocurile de noroc sunt un moft sau o distracție, aflați că pentru cei mai mulți este, de fapt, o boală.

Jocurile de noroc, dependență, la fel ca fumatul. Falsă mulțumire

- De ce oamenii devin dependenți de jocurile de noroc?

Radu Leca: - Dopamina apare când suntem mulțumiți, doar că ideea de mulțumire vine greu în mintea unui om. El trebuie să fie motivat ca să fie mulțumit. Greu se favorizează apariția dopaminei în momentul în care, pe lângă mulțumire, există și noțiunea complexă de împlinire. Împlinirea nu se realizează pur și simplu. Ea se realizează etapizat. Omul are nevoie să se simtă în siguranță ca să se simtă împlinit, iar siguranța apare când avem lucrurile aranjate în jurul nostru ce țin de imagine de sine, familie, sănătate, bani, stare. Și atunci, ținând cont de tot acest angrenaj, dopamina va apărea. Când apare dopamina falsă? Când se fumează, când  se consumă droguri, când se joacă la cazino, toate aceste elemente au în comun realizarea de dopamină. Subiectul nu este dependent de act, ci de rezultat. Respectivului îi crește fals dopamina în creier.

”Dopamina formată pe speranță este o dopamină foarte periculoasă”

- Există persoane care deși pierd constant sume uriașe la jocurile de noroc și ajung la limita existenței, continuă să o facă. Aceste cazuri cum le explicăm?

Radu Leca: -În cazul acesta, dopamina se formează pe speranță. Dopamina formată pe speranță este o dopamină foarte periculoasă. Subiectul are senzația că se luptă cu un sistem și este vizibil preocupat de asta. Crede că este Robin Hood și chiar dacă câștigă și 5 bani este atât de fericit încât nu se poate compara cu nimeni. Cu siguranță va pierde de o sută de ori mai mult, dar nu va conta fiindcă pentru el contează cei cinci bani pe care îi va câștiga.

Noțiunea de a se opri din joc nu există. Subiectul, în baza speranței creează un personaj, un personaj unic care doar așteaptă să câștige. El este profund bolnav. Nu va avea niciodată șansa să se facă bine. Vă dau un exemplu concret: cei care joacă la păcănele. Cei care joacă la păcănele sume mici de bani, dar joacă în fiecare zi câteva ore pe zi sunt fani ai așteptării. Așteptarea și speranța sunt identice ca valoare cu tristețea la depresivi. Cu cât subiectul depresiv este mai trist, cu atât el ajunge să înlocuiască fericirea cu tristețea. Așa se întâmplă și în cazul celor care sunt dependenți de noțiunea de speranță a câștigului, același lucru, identic. 

”Se teme de câștig, nu știe ce să facă cu banii”

- Deci este o boală, nu un moft?

Radu Leca: Categoric este o tulburare. Este o tulburare evidentă care favorizează apariția fobiei de tip social, începe să fie un antisocial, favorizează apariția isteriei și nervozității, favorizează apariția anxietății. Omul ajunge în momentul în care câștigă să se teamă de câștig. În loc să se bucure că a câștigat să zicem 10, 100 de mii, el se teme de câștig fiindcă nu știe ce să facă cu banii. Știu povestea unui domn care a plecat cu banii din fondul clasei și i-a pierdut pe toți. A câștigat dublu și a pierdut tot, tot ce avea în buzunar și banii de chirie. Asta se întâmplă, unii o fac lunar. Cei care sunt dependenți de jocurile de noroc nu se opresc.

”Aparent se reduce stresul. Dar în mod real stresul este alimentat”

- Care sunt consecințele dependenței de jocurile de noroc?

Radu Leca: - Dependența de jocurile de noroc are următoarele consecințe clare 100% negative: depresie, anxietate, gânduri de suicid, consum de alcool și droguri, dificultăți foarte mari în păstrarea unui loc de muncă stabil, minciuni argumentare logic și înșelăciune cu scop clar, scăderea performanțelor cognitive, somatizare.

Pentru unii jucători, aflați în etapa de conștientizare, patima jocurilor de noroc reprezintă o formă strategică de ”nepăsare/neimplicare”. Aparent se reduce stresul. Dar în mod real stresul este alimentat. Sentimentul de evadare, avut de jucător în timpul creșterii dopaminei, este seductiv și de aceea cu greu jucătorii se reinventează. 

De ce apare dependența. Legătura cu problemele emoționale

- Totuși, de ce unii, chiar dacă încearcă să joace, nu devin dependenți, iar alții da?

Radu Leca: - E foarte simplu. Avem de a face cu o noțiune denumită stimul, stimulul bucuriei pe putere. Acest stimul al bucuriei pe putere este unic în lumea asta. El aparține doar oamenilor cu un anumit grad de coeficiență de inteligență sau a oamenilor deștepți, dar care sunt puternici traumatizați. Subiectul cu IQ ridicat, dar puternic traumatizat și din punct de vedere emoțional este jos de tot aflat ca emoție, dând și un exemplu foarte clar, IQ-ul aflându-se în jurul valorii de 130- 135, iar inteligența emoțională nu depășește vârsta unui om de 15-16 ani, el având 35-40 de ani. Întotdeauna se va bucura de un câștig facil. Va dori să aibă banii ăia în mână, se va speria de ei nu va ști ce să facă cu ei, va fi atras puternic de tot ceea ce înseamnă câștiguri facile. Lui îi va sta minta la câștiguri de tip piramidal și la câștigurile de tip Multi-Level-Marketing.

”Om profund bolnav. Traume la care refuză să se gândească”

- Cum scăpăm de această dependență? Ce sfaturi aveți pentru un om care nu știe cum să iasă din acest cerc vicios?

Radu Leca: - Înlocuind dopamina secretată de creier după începutul jocurilor de noroc cu altceva ce generează aceiași cantitate de dopamina. Este obligatoriu să fie contactat de psiholog care să aibă contract cu un psihoterapeut bun. Mai întâi din punct de vedere clinic se evaluează subiectul, după care se recomandă un anumit fel de psihoterapie. Fără ajutorul psihologului subiectul se va adânci în tipul de traume pe care le are și pe care le acoperă jucând, nu va recunoaște niciodată acest lucru și va fi un om profund bolnav. Același lucru se întâmplă și cu subiecții care mănâncă în exces. Ei mănâncă în exces din cauza faptului că au traume la care refuză să se gândească.

Rămâneți pe DCNews. Psihologul Radu Leca va explica și cum pot ajunge copiii să fie predispuși la a deveni dependenți de jocurile de noroc atunci când ajung la maturitate, din cauza unor jocuri de pe calculator, la prima vedere inofensive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel