Denise Rifai, dezvăluiri în exclusivitate: Mi-a oferit o pereche de sandale
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Campania electorală a fost dezamăgitoare. Emisiuni electorale lipsite de expresie, cu politicieni mai mult sau mai puțin pregătiți, cu răspunsuri învățate pe de rost și repetate la toate televiziunile.

A fost și o excepție în această campanie electorală: Denise Rifai. Jurnalista de la Realitatea TV, cu emisiunea 'ORA primarului' a reușit să fie cireașa de pe tort, cu întrebări incomode, dar necesare pentru a cunoaște candidații la primărie.

Denise Rifai și-a atras și multe critici, dar au fost și oameni care au lăudat-o pentru profesionalism. Chiar și premierul Adrian Năstase a spus, la un moment dat, că din mulțimea de moderatori plictisiți, Denise Rifai reușește să facă altceva. Până la urmă, cei care s-au făcut de râs au fost unii politicieni care, prin răspunsurile lor, au dovedit că nu sunt pregătiți să ajungă la Primărie. Despre toate acestea, jurnalista de la Realitatea TV a vorbit în exclusivitate pentru DC News.

(w670)


DC News: Emisiunea "ORA primarului" a stârnit un val de reacții, mai bune, mai rele. De ce crezi că s-a întâmplat așa?

Denise Rifai: Eu mi-am dorit foarte mult să avem în campanie o emisiune în care să putem evalua competenţele candidaţilor pe parte de administraţie publică, să le descoperim viziunea pentru comunităţile de cetăţeni unde şi-au propus să fie edili şi, de asemenea, am vrut să analizăm calitatea programelor de guvernare administrativă şi gradul lor de aplicabilitate. Pentru că de promisiuni şi de programe electorale frumos elaborate care însă în timp nu se mai concretizează, ne-am săturat cu toţii. Iar Capitala este un oraş cu foarte multe probleme din cauză că întotdeauna mai mult s-a furat decât s-a investit, iar investiţiile au fost întotdeauna mai mult de faţadă şi doar ca să justifice nişte ieşiri de bani din buget.

La emisiunea 'ORA Primarului' am vrut să testăm capacitatea candidaţilor de a conduce ei înşişi primăriile şi bugetele aferente acestora. Munca în primărie, mersul lucrurilor în administraţia publică, modul în care se întocmeşte un buget, instrumentele legislative pe care le are la îndemână un primar sunt elemente care fac diferenţa între un conducător de urbe şi o marionetă, o interfaţă a unor grupuri de interese care şi-au propus să facă bani frumoşi pe la spatele unui primar investit mai degrabă cu rol de manechin. Iar prin emisiunea mea, prin întrebările directe şi tehnice, cred că am deranjat multe din aceste persoane, pentru că fără să vreau am ruinat imaginea celor pe care ei îi susţineau pentru a câştiga un anumit fotoliu de primar. Şi aşa a început valul de comentarii negative la adresa emisiunii mele.

DC News: Ce s-a dorit prin valul de comentarii negative?

Denise Rifai: S-a dorit şi am mai spus asta, s-a dorit decredibilizarea mea, tocmai pentru a anula din efectul pe care emisiunea îl putea avea la nivel de imagine în rândul electoratului pentru candidaţii care s-au făcut de râs. Şi aşa au început criticile, comentariile, miştourile, până s-a ajuns la bagatelizarea unei emisiuni, de altfel foarte serioase şi grea. Niciodată, pentru nicio altă emisiune, nu am muncit atât de mult pentru documentare. Am muncit continuu în timpul campaniei pentru a putea avea informaţii despre toate problemele cu care se confruntă bucureştenii pe raza fiecărui sector în parte. Şi nu sunt deloc puţine... Foarte mirată am fost şi de ce lipsa de pregătire a candidaţilor... Pentru că realmente nu mă aşteptam ca oameni care erau înscrişi în cursa pentru primării atât de importante, cu bugete atât de mari, să nu ştie nimic despre ce înseamnă o primărie, un buget, să nu cunoască problemele sectorului şi, cel mai trist, să nu-şi cunoască propriul program, semn că mulţi dintre ei erau doar nişte marionete care mai devreme sau mai târziu aveau să exercite exact rolul pe care îl menționam anterior, de primar marionetă.

(w670)

DC News: Care ți s-a părut cel mai bine pregătit invitat al emisiunii?

Denise Rifai: Cel mai pregătit - Ștefănel Marin, candidatul PMP la sectorul 4. Un tip care nu doar că ştie administraţie publică, ci îşi cunoaşte şi foarte bine problemele sectorului, iar soluţiile pe care le-a propus în program erau unele de bun simț şi cu impact imediat pentru cetăţeni. Bine, cu Ştefănel Marin a fost o emisiune cu momente tensionate. La final, Ştefănel Marin mi-a oferit o pereche de sandale... Mi-a mărturisit că, în calitate de telespectator care se simţea mâhnit că anumiţi candidaţi nu recunosc că le place un anumit standard de viaţă şi dorea să le transmită că se pot cumpără lucruri frumoase şi dintr-un salariu de primar (era clar o aluzie la retorica doamnei Chiriac după participarea la mine în emsiune... ştim cu toţii revolta doamnei Chiriac care s-a simţit foarte jignită că am îndrăznit să o rog să ne explice nouă, cetăţenilor, cum va reuşi să rămână cu mâinile curate în contextul în care are un anumit standard de viaţă, iar salariul de primar nu este unul atât de ofertant). 

Au fost şi alţi candidaţi pregătiţi: Dan Tudorache, Daniel Băluţă, dar şi Clotilde Armand care este o tipă care ştie în primul rând politica întocmirii unui buget, ceea ce nu e puţin lucru.

(w670)

DC News: Ce invitat te-a dezamăgit?

Denise Rifai: La capitolul invitaţi care m-au dezamăgit... l-aş numi aici pe domnul Nazare, candidatul PNL la primăria Sectorului 1. Un om care a fost ministru, chiar şi pentru un mandat foarte scurt, dar a avut în mâna un portofoliu extrem, extrem de important - Transporturile. Ei bine, este şocant să vezi cum un fost ministru nu e în stare să-ţi explice rapid ce înseamnă un document, mai ales că el ca ministru şi viitor primar trebuia să poată diferenţia între maldărul de foi care i-ar fi venit la semnat. Acelaşi Nazare nu a putut să-mi numească propriile obiective din programul lui de guvernare administrativă. Şi îl ascultam într-o emisiune tv, ultima înainte de alegeri, cum făcea un apel la electoratul sectorului 1 să iasă la vot şi indiferent pe cine ar vota la Consiliul Local, la Primărie să-l voteze pe el. Ei bine, eu dacă eram în conducerea PNL m-aş fi gândit serios după alegeri la viitorul domnului Nazare în echipa PNL...

DC News: Și premierul Adrian Năstase a comentat emisiunea ta. A spus că ești "excepția Denise Rifai". Cum ai văzut acestă reacție?

Denise Rifai: M-a bucurat. Pentru că oricât de mult am muncit şi oricât de prinsă eram în pregătirea emisiunilor, răutăţile unor colegi din presă şi atacurile care veneau din partea unor vectori ai unor grupuri de interese, foarte bine plătiţi, m-au afectat. Şi apare un moment când ajungi să ai nevoie de confirmări, de susţinere că faci ceea ce trebuie ca să poţi merge mai departe. Oricât de puternic ai fi, la un moment dat, într-un astfel de context, cedezi. Şi tocmai într-o astfel de situaţie atât de tensionată, în care devine evident că "atacurile" sunt comandate, ai nevoie de sprijin public, ai nevoie ca valul negativ să fie contrabalansat de cuvântul unor oameni care contează, care au confirmat, care sunt vârfuri în domeniile lor. Nu au fost mulţi cei care şi-au asumat rolul asta, dar au fost oameni extrem de importanţi cei care au făcut-o. Iar eu m-am simţit extrem de onorată şi le mulţumesc.

[citeste si]

Au fost momente dificile... valul de reacţii negative pe care-l stârneau întrebările mele, în contextul în care mă aşteptăm ca toată lumea să dezbată în spaţiul public şi să fie uluită de cât de slabi pregătiţi sunt candidaţii. A fost o răsturnare de situaţie la care nu mă aşteptăm, dar pe care am înţeles-o imediat atunci când mi-am dat seama că a-mi decredibiliza munca era singura soluţie pe care o aveau la îndemână pentru a-şi salva candidaţii din penibilul în care se aflau.

Şi să nu uităm că, în cazul unor candidaţi, campaniile au costat sume cu multe zerouri, din care s-au înfruptat mulţi: de la colegi de presă, formatori de opinie, la celebrii deja postaci de pe Facebook. Aşa că vreau să le mulţumesc pe această cale tuturor celor care mi-au fost alături şi care m-au încurajat. M-a impresionat foarte mult susţinerea de care am avut parte la Realitatea TV - colegi şi şefi deopotrivă. Era un soi de zid creat în jurul meu şi nimic nu e mai emoţionant decât să auzi uralele colegilor din regie la finalul unei emisiuni tensionate.

Nota redacției - DC News va publica în zilele următoare partea a doua a interviului pe care Denise Rifai ni l-a acordat în exclusivitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel