Pelosi a fost înlocuită de către democratul Hakeem Jeffries, primul afro-american ales liderul unui partid în Congres
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Hakeem Jeffries a fost ales miercuri de colegii săi din Partidul Democrat ca lider al acestora în Camera Reprezentanţilor, înlocuind-o pe Nancy Pelosi.

Hakeem Jeffries devine primul afro-american care va ocupa astfel de responsabilităţi în Congresul american. Votul de miercuri s-a desfăşurat cu uşile închise, iar Jeffries a fost singurul candidat, scrie Agerpres.

În vârstă de 52 de ani, el deţine posturi de responsabilitate în statul major al democraţilor începând din 2019.

Alegerea sa marchează un schimb de generaţie semnificativ în Congresul american, Hakeem Jeffries fiind cu 30 de ani mai tânăr decât Nancy Pelosi, preşedinta ('speaker') Camerei Reprezentanţilor.

Pelosi a anunţat la mijlocul lunii că renunţă la funcţia de lider al democraţilor în viitoarea Cameră, spunând că vrea să lase locul unei 'noi generaţii'. Ea va rămâne simplă reprezentată a statului California.

Din ianuarie, Jeffries va conduce tabăra democraţilor într-o Camera a Reprezentanţilor în care aceştia nu vor mai fi majoritari, după ce republicanii au câştigat controlul în urma alegerilor din noiembrie.

Chiar dacă majoritatea lor va fi mai redusă decât se prognoza, republicanii vor dispune de o putere în materie de inspecţie, pe care au promis că o vor folosi pentru o serie de anchete cu privire la felul în care preşedintele Joe Biden a gestionat pandemia sau retragerea trupelor din Afganistan.

Tabăra preşedintelui Biden şi-a asigurat totuşi controlul în Senat.

Lipsit de acum înainte de un Congres pe care l-a controlat total timp de doi ani, partidul preşedintelui democrat nu va mai putea trece mari proiecte legislative, o situaţie în care se va afla însă şi tabăra opusă, republicană.

Citește și:

Nancy Pelosi renunţă la preşedinţia Camerei Reprezentanţilor

Nancy Pelosi, influenta preşedintă democrată a Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, şi-a anunţat joi intenţia de a nu-şi mai asuma acest post în următorul legislativ rezultat după alegerile de la mijlocul mandatului, în urma cărora republicanii au obţinut majoritatea în Cameră, transmite Agerpres.

Pelosi (82 de ani) a precizat că va rămâne membră a Camerei Reprezentanţilor, reprezentând San Francisco.

Preşedintele Joe Biden a transmis imediat după anunţ un comunicat în care salută în Nancy Pelosi o "apărătoare ferventă a democraţiei".

Ea a "apărat democraţia noastră de insurecţia violentă şi sângeroasă din 6 ianuarie" 2012, a adăugat Biden, referindu-se la asaltul de la Capitoliu.

Nancy Pelosi este "preşedinta Camerei Reprezentanţilor cea mai importantă din istoria noastră", a asigurat liderul de la Casa Albă.

Fără îndoială, câștigurile obținute în Congres de către republicani în scrutinul parlamentar îi vor da mari bătăi de cap președintelui Biden, atât pe plan intern, cât și internațional. Rezultatul neașteptat de strâns al alegerilor, care a smuls un mare oftat de ușurare în tabăra democraților, îi oferă însă liderului de la Casa Albă posibilitatea de a se menține ferm la comandă, în special pe scena externă, acolo unde, în general, interesele celor două partide converg, după cum notează Jurnalul. Republicanii fuseseră considerați, anul acesta, marii favoriți, atât în sondajele de opinie, cât și prin prisma faptului că, în mod tradițional, în politica americană, alegerile de la jumătatea mandatului se încheie cu un vot de blam pentru liderul Casei Albe și partidul pe care acesta îl reprezintă. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel