Data publicării:

DEMISIE șoc pentru Erdogan. Nu se aștepta la asta. Ce decizie a luat

Autor: Giorgiana Croitoru | Categorie: Stiri
WhatsApp

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a primit o demisie șoc. 

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a selectat un nou ministru de Finanţe, după ce a acceptat demisia neaşteptată a ginerelui său din poziţia de top din Cabinet, pe fondul dificultăţilor cu care se confruntă moneda naţională, transmite DPA, citează Agerpres. 

Numirea lui Lutfi Elvan, fost ministru al Transporturilor, a fost anunţată marţi dimineaţă, printr-un decret oficial publicat în Jurnalul Oficial.

Duminică, ministrul turc de Finanţe Berat Albayrak - ginerele preşedintelui Recep Tayyip Erdogan - şi-a anunţat demisia pe contul său de Instagram. Albayrak, în vârstă de 42 de ani, susţine că a demisionat din motive de sănătate, la o zi după ce Erdogan l-a demis pe guvernatorul Băncii Centrale Turciei (CBRT), Murat Uysal, şi l-a înlocuit cu fostul ministru de Finanţe Naci Agbal.

Luni, moneda Turciei s-a apreciat cu 5,6% şi se tranzacţiona la 8,06 lire/USD, după ce noul guvernator al Băncii Centrale a Turciei s-a angajat să stabilizeze lira turcească.

Ce reprezintă demisia lui Albayrak



Albayrak a deţinut poziţia de top din Cabinet într-o perioadă dificilă, începând cu criza valutară din 2018, anul când a fost numit ministru de Finanţe. În acel an, lira turcească s-a depreciat cu 35% faţă de dolar.

Demisia lui Albayrak reprezintă "o retragere politică stânjenitoare" pentru Erdogan, "ţinând cont de puterea fără precedent pe care i-a acordat-o ginerelui său", a apreciat Wolfango Piccoli, de la Teneo Intelligence. Acesta este de părere că Agbal nu are experienţă în legătură cu conducerea Băncii Centrale, iar numirea sa arată că "guvernatorii sunt numiţi de Erdogan pentru a impune mai degrabă propria lui agendă economică decât mandatul oficial al CBRT".

Probleme financiare în Turcia



În septembrie, Banca Centrală a Turciei a majorat rata dobânzii la 10,25% şi a informat că ar putea înăspri şi mai mult politica sa monetară, pentru a încerca să oprească deprecierea lirei şi avansul inflaţiei. La ultima şedinţă, în octombrie, în pofida aşteptărilor Banca Centrală a menţinut rata dobânzii la 10,25%, ceea ce a dus la deprecierea accentuată a lirei.

Rata anuală a inflaţiei în Turcia s-a situat la 11,89% în octombrie. Naci Agbal, nou guvernator, a dat luni asigură că Banca Centrală a Turciei "va folosi în mod decisiv toate instrumentele de politică monetară pentru a-şi îndeplini obiectivul de a menţine stabilitatea preţurilor".

Atenţia analiştilor se îndreaptă acum spre şedinţa de politică monetară a CBRT din 19 noiembrie. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel