Data publicării:

Demența, trei factori care luptă împotriva ei

Autor: Simona Tudorache | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Deși în prezent nu există un tratament care să prevină sau să vindece demența, cercetătorii au identificat anumiți factori care ne pot ajuta să luptăm împotriva declinului cognitiv.

Mișcarea

 

Mișcarea oferă o gamă impresionantă de beneficii pentru sănătate. Ajută la prevenirea bolilor de inimă și a diabetului de tip 2; reduce riscul de hipertensiune arterială, de cancer de colon și de cancer de sân. Ba mai mult, ajută la ameliorarea insomniei, anxietății și depresiei. În plus, poate ajuta la scăderea declinului cognitiv și a demenței. Unele studii au arătat că angajarea într-un program regulat de mișcare poate îmbunătăți funcția cognitivă la persoanele care au avut deja probleme de memorie.

Dieta mediteraneana pune accentul pe fructe, legume, cereale integrale, fasole, nuci si semințe, ulei de masline și include cantități moderate de pește, pasăre și produse lactate, limitând în același timp carnea rosie. Acest model alimentar contribuie la promovarea sănătății cardiovasculare, la scăderea riscului de apariție a anumitor forme de cancer și poate proteja împotriva declinului cognitiv. O dietă mediteraneană pare, de asemenea, să încetinească progresia spre demență la persoanele care au această afecțiune.

 

Somnul

 

Somnul de calitate poate împiedica declinul cognitiv. Corpurile noastre se bazează pe o anumită cantitate de somn pentru o varietate de funcții esențiale, multe dintre ele de la nivelul creierului. Studiile au arătat că persoanele care dorm în mod regulat mai puțin decât se recomandă obțin un scor scăzut la testele funcției mentale. Asta se poate datora faptului că învățarea și amintirile sunt consolidate în timpul somnului.

 

Socializarea

 

Interacțiunea socială poate avea efecte profunde asupra sănătății și longevității. De fapt, există dovezi că legăturile sociale pot fi la fel de importante ca activitatea fizică și o dietă sănătoasă. Interacțiunile sociale te pot ajuta să îți protejezi memoria și funcția cognitivă în mai multe moduri pe măsură ce îmbătrânești. Cercetările arată că persoanele cu legături sociale puternice riscă mai puțin să sufere scăderi cognitive decât cele care sunt singure. Prin contrast, depresia, care de multe ori merge mână în mână cu singurătatea, se corelează cu declinul cognitiv mai rapid.

 

Citește și: 
Demența, prezisă cu 10 ani înainte de declanșarea ei

Băuturile carbogazoase DIETETICE duc la demență și atac cerebral

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel