Demenţă, cifre îngrijorătoare. Ce poţi face pentru a o preveni
Unul din trei cazuri de demență poate fi prevenit, potrivit noilor descoperiri publicate în The Lancet.
După ce au fost analizate o serie de studii, s-a dezvoltat un model care arată că modul în care stilul de viață se schimbă, la vârste diferite, poate reduce riscul unei persoane de a dezvolta demență. S-a ajuns la concluzia că o serie de factori ce ţin de stilul de viaţă pot reduce sau creşte riscul unui individ de a dezvolta demenţă. Aceşti factori se referă la: exerciţii, mai multă activitate din punct de vedere social, oprirea fumatului. Lista continuă cu elemente ce ţin de auz, depresie, diabet, hipertensiune arterială si obezitate. Fiecare dintre acești factori ar putea ajuta la prevenirea sau la întârzierea demenței, scrie The Independent.
Testați-vă tensiunea arterială dacă aveți 45 ani sau mai mult și mențineți-o sub control. Adresați-vă familiei dacă consideraţi că auzul este o problemă și, dacă da, căutați ajutor medical. Fiți social activ și urmăriți-vă greutatea, notează sursa citată.
Demența este cea mai mare provocare globală pentru sănătate și asistență socială în secolul 21. Oamenii trăiesc mai mult, iar demența este, în principal, o boală ce ţine de vârsta înaintată, ceea ce înseamnă că riscul de a suferi de ea creşte. În jur de 47 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc cu demență. Conform datelor, cifra va creşte la 115 milioane până în 2050.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News