Data publicării:
Delta Văcărești, BOMBĂ pentru oameni. Izbucnește SCANDALUL momentului la Ministerul Mediului
Delta Văcărești este o bombă ecologică pentru bucureșteni, iar Ministerul Mediului se spală pe mâini și aruncă responsabilitatea în curtea Primăriei Sectorului 4.
Ecologiștii au băgat în București, la mai puțin de 2 kilometri de Casa Poporului, un focar de țânțari și șobolani și anume Delta Văcărești, devenită recent parc natural. Vorbim despre 200 de hectare de 'maternitate' pentru țântari și despre șobolanii din stufăriș. Ecologiștii au făcut o zonă națională protejată astfel încât să nu se poată da cu raticid pentru șobolani și nici cu DTT pentru țânțari. Șobolanii se duc pe caseta colectoare a Dâmboviței, din care se ramifică instalațiile de canalizare, până la etajul 4 în orice bloc din București. Practic, pe axa centrală a orașului, a fost pus un focar de șobolani pe care nu poți să îi stârpești deoarece este arie protejată.
DC News a cerut un punct de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cu privire la pericolul de la Delta Văcărești în contextul în care Bucureștiul are o 'maternitate' pentru țântari, iar mulți oameni au murit din cauza infectării cu West Nile.
"Vă trimit această solicitare cu rugămintea de a ne transmite ce măsuri a luat sau va lua Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor cu privire la pericolul de la Delta Văcărești. Practic Delta Văcărești este un focar de țânțari și șobolani, după cum am explicat într-un articol pe care vă rugăm să-l accesați la următorul link http://www.dcnews.ro/bomba-ecologica-in-bucure-ti-pericol-pana-la-etajul-patru-in-toate-blocurile_518167.html. Problema ni se pare gravă cu atât mai mult cu cât mai mulți români au murit din cauza infectării cu West Nile. Care este punctul de vedere al Ministerului Mediului față de această problemă? Ce soluții există pentru ca sănătatea bucureștenilor să nu mai fie pusă în pericol de Delta Văcărești?", a transmis DC News în solicitarea către Ministerul Mediului.
Răspunsul transmis în exclusivitate pentru DC News a fost următorul:
"Stimată doamnă Anca Murgoci,
Referitor la adresa dumneavoastră înregistrată cu nr. 52778/DCTIT/21.10.1016, prin care solicitați informații cu privire la Parcul Natural Văcărești, vă comunicăm următoarele:
Având în vedere faptul că Parcul Natural Văcărești nu are în prezent administrator, gestionarea acestei arii natural protejate intră în atribuțiile Administrației Naționale "Apele Române" și ale Primăriei Sector 4.
Rolul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor este acela de a proteja flora și fauna existente, în acest sens fiind elaborat setul minim de măsuri speciale de protecție și conservare a biodiversității biologice, precum și conservarea habitatelor natural, a florei și faunei sălbatice, de siguranță a populației și investițiilor din Parcul Natural Văcărești, rezolvarea problemelor sesizate de dumneavoastră fiind în afara sferei de competență a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor".
Ce spune Gabriela Firea
Într-un interviu acordat la DC News Live, Gabriela Firea, Primarul General al Capitalei, a comentat acest subiect.
"Doamna ministru Palmer avea critici la adresa mea, dar în ceea ce privește subiectul dumneavoastră pe care îl analizați în această perioadă și ancheta pe care o faceți la Parcul Natural Văcărești... nu prea are multe cuvinte de spus la nivel profesional, ci doar dă vina pe Primăria Sectorului 4. Nu cred că aceasta este soluția. Noi vom cere public ca Primăria Capitalei să aibă posibilitatea să se implice. Ministerul Mediului trebuie să organizeze licitația pentru darea în custodie a acestui areal. Primăria Capitalei, Primăria Sectorului 4 și Asociația Parcului Natural Văcărești vor să ia în administrare Parcul Văcărești, dar Ministerul Mediului a anunțat că pentru acest lucru trebuie organizat un concurs. Ministerul Mediului trebuie să lanseze procedură complexă pentru darea în administrare a Parcului Național Văcărești care include licitație", a zis Gabriela Firea la interviurile DC News Live.
Răspunsul integral la minutul 41:
[citeste si]
Cum se lăuda ministrul Mediului cu Delta Văcărești
Ministrul Cristiana Pașca Palmer spunea: "După patru ani, acest Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a aprobat în ședința de Guvern, Hotărârea de Guvern prin care se declară Lacul Văcărești ca și parc natural, parcul natural Văcărești, și se instituie regimul de arie naturală protejată. Lacul Văcărești devine în acest fel primul parc urban din Europa Continentală (...) și, de asemenea, primul parc urban din România".
"Această așa-zisă minideltă sau delta dintre blocuri (...) este un spațiu care de 25 de ani a fost lăsat de izbeliște. Acolo s-a creat un ecosistem acvatic, unde în clipa de față avem peste 90 de specii faunistice, floristice, este o stație de migrare pentru păsări și, din cauza acestei biodiversități foarte bogate, ca să declarăm acest parc bineînțeles a fost nevoie de un studiu științific specializat aprobat de Academia Română. Am instituit acest regim de arie naturală protejată tocmai pentru a conserva acest ansamblu peisagistic cu o mare diversitate biologică și în același timp înființarea parcului oferă tuturor bucureștenilor și nu numai, și celor care ne vizitează, posibilități de recreere, de ecoturism, de activități educaționale, de activități științifice. Totodată, este (...) un plămân verde realmente al Capitalei pentru a lupta un pic împotriva schimbărilor climatice și a gazelor cu efect de seră", mai spunea Cristiana Pașca Palmer.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News