Data actualizării:
Data publicării:

Delta Văcărești - arie protejată, proiect adoptat în CGMB

Autor: DCNews Team | Categorie: Stiri
WhatsApp

Consilierii generali ai Municipiului București au adoptat, în ședința de marți, proiectul care vizează atribuirea statutului de arie naturală protejată Parcului Văcărești.  Acesta ar trebui să fie ultimul pas înainte de hotărârea de Guvern care ar putea face din Delta Văcărești arie protejată de interes național.

"Proiectul de hotărâre privind avizarea suprafeței administrative ce urmează să facă parte din aria naturală protejată Parcul Natural Văcărești are ca scop reglementarea zonei ca arie naturală protejată în vederea instituirii prin hotărâre de Guvern a regimului de arie naturală protejată de interes național 'Parcul Natural Văcărești'", relevă proiectul.

Întrucât în prezent zona Lacului Văcărești se confruntă cu intervenții antropice care pot afecta biodiversitatea și pot degrada ireversibil capitalul natural, se impune atribuirea statutului de arie naturală protejată care asigură atât conservarea habitatelor și speciilor naturale importante sub aspect floristic, faunistic, cât și la menținerea caracterului peisagistic și recreativ, se arată în atul adoptat de CMGB.

"Zona naturală situată pe arealul Lacului Văcărești cu o suprafață de 183 de hectare pe teritoriul sectorului 4 cuprinsă între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Dâmboviței a favorizat apariția unui ecosistem natural specific unei delte cu o vegetație cuprinzând sute de specii de plante și o bogată diversitate avifaunistică", mai precizează proiectul.

Vezi și: Românii pot avea o a doua Deltă, dacă obligă Guvernul să acționeze - GALERIE FOTO

Pentru ca Parcul Văcăreşti să obţină statutul de arie naturală protejată de interes naţional este necesară o hotărâre de guvern care să cuprindă atât Studiul de Fundamentare Ştiinţifică şi avizul Academiei Române, cât şi hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti.

Academia Română, prin Comisia pentru Ocrotirea Monumentelor Naturii, a emis un aviz favorabil de încadrare a Parcului Natural Văcărești în categoria de arie naturală protejată tip "parc natural", în data de 24.05.2013.

Dezvoltarea zonei Văcărești reprezintă unul dintre obiectivele cuprinse în Conceptul strategic București 2035, zonă cu potențial natural la nivelul modelelor de referință din capitale europene, precum Londra, cu peste 40 de arii protejate, având suprafețe cuprinse între 0,8 și 955 ha sau Praga — cu 88 de arii naturale protejate totalizând 2.200 ha, se mai precizează în proiect.

Ce urmează în drumul spre Parcul Natural Văcărești

"Nu e clarificată natura juridică a terenurilor. Intrarea pe un acord de cooperare ne creează numai dificultăți, ca și în cazul Constanda", a declarat consilierul municipal Doru Giugula, citat de Agerpres.

Directorul Direcției de Mediu din cadrul Primăriei Capitalei, Oana Grigore, a menționat că după avizarea suprafeței care va fi declarată arie naturală protejată se vor stabili mai multe perimetre.

"Vor fi mai multe zone, inclusiv cea tampon, zona de dezvoltare durabilă, unde se vor putea face și construcții pentru promovarea turismului, agrementului, educației, științei și atunci se va lua în calcul și deversorul și în funcție de acesta se va face și zonificarea ariei naturale protejate. Din punct de vedere juridic situația trebuie să fie reglementată de Ministerul Mediului în paralel cu obținerea celorlalte avize. În momentul în care documentația e completă se supune aprobării Guvernului, pentru a fi declarată arie naturală protejată", a explicat Oana Grigore.

Citește și: Exclusiv. Ce se va întâmpla cu Delta Văcărești. "Nu cred că autoritățile au chef de un scandal. Vor urma proteste de stradă"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel