Data publicării:
Pesta porcină africană, situaţia din Deltă
Direcţia Silvică a început acţiunile de extragere controlată a mistreţilor din Delta Dunării, necesare pentru ca medicii veterinari să stabilească dacă virusul pestei porcine africane (PPA) circulă în această zonă a României.
Virusul, potrivit medicilor veterinari, a fost identificat luna trecută într-o fermă din Ucraina situată la o distanţă mică de graniţa cu judeţele Galaţi şi Tulcea din România.
'Acţiunile de extracţie au început săptămâna trecută. Am reuşit să extragem câte un exemplar de mistreţ din fondurile de vânătoare Stipoc şi Tatanir. Acţiunile vor continua luna aceasta pe toate cele cinci fonduri de vânătoare situate la graniţa cu Ucraina', a declarat miercuri, pentru Agerpres, reprezentantul Direcţiei Silvice Tulcea, Marius Condac.
Acţiunile de extracţie se efectuează în baza autorizaţiei de mediu emisă de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), iar la acestea participă numai reprezentanţi ai instituţiilor statului. 'ARBDD a eliberat autorizaţia de mediu pentru extragerea unui număr de 60 de exemplare de mistreţ pe fondurile cinegetice limitrofe graniţei cu Ucraina, respectiv Somova, Sireasa, Stipoc, Tatanir şi Popina, câte 12 exemplare pe fiecare fond, în sezonul de vânătoare actual 2017-2018', a precizat reprezentantul Direcţiei Silvice.
La rândul lui, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Mitică Tuchilă, a afirmat că analizele efectuate pe probele prelevate de la cei doi mistreţi capturaţi săptămâna trecută au fost negative atât pentru PPA, cât şi pentru trichineloză.
PPA este o boală a suinelor domestice şi sălbatice care nu poate fi prevenită prin vaccinuri şi care produce mari pagube socio-economice statului infectat.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News